Instaurarea monarhiei

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.96

nivel: Liceu

Tara a cunoscut, impreuna cu noul domnitor, si o noua Constitutie. Legea fundamentala adoptata in iunie 1866 facea din Carol un domnitor cu prerogative relativ limitate, asemanatoare celor ale unui monarh constitutional. Principele german s-a acomodat cu greu la realitatile societatii romanesti, cu totul diferita de tara sa de origine, dar el va reusi, in timp, sa se integreze, devenind un element[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Instaurarea monarhiei

Tara a cunoscut, impreuna cu noul domnitor, si o noua Constitutie. Legea fundamentala adoptata in iunie 1866 facea din Carol un domnitor cu prerogative relativ limitate, asemanatoare celor ale unui monarh constitutional. Principele german s-a acomodat cu greu la realitatile societatii romanesti, cu totul diferita de tara sa de origine, dar el va reusi, in timp, sa se integreze, devenind un element-cheie al dezvoltarii Romaniei.

Venirea lui Carol in tara nu a fost, initial, apreciata de toti romanii. Faptul ca era strain si, mai mult decat atat, german (in conditiile francofiliei romanilor si a iminentului conflict franco-prusac), greselile pe care le-a facut la inceput si instabilitatea politica ce a caracterizat primii sai ani de domnie au facut ca printul Carol sa castige mai greu simpatia poporului sau adoptiv.

Pana la sfarsitul domniei sale indelungate (48 de ani - cea mai lunga domnie din istoria tarii!), Carol reuseste sa consolideze imaginea monarhiei si a Familiei Regale, asigurand stabilitatea interna a tarii si, implicit, dezvoltarea sa. In jurul sau se va mai naste o singura controversa, la scurt timp inainte de moartea sa, in momentul izbucnirii Primului Razboi Mondial.
Doua luni mai tarziu, la 27 septembrie/10 octombrie, Carol - batran, dar si coplesit de drama razboiului - moare. Ii urmeaza la tron nepotul sau, Ferdinand.

Domnia lui Ferdinand incepe, asadar, intr-o perioada grea pentru Romania. Razboiul european izbucnise si, in scurta vreme, devine clar ca va dura mai mult decat se credea. Romania alesese calea neutralitatii, dar toata lumea - de la rege, la oamenii politici si pana la romanii de rand - stia ca aceasta nu era decat o solutie de moment si ca va veni vremea ca tara sa se alature unei tabere sau alteia.

La fel ca si unchiul sau, Ferdinand putea fi influentat de originile sale germane. Spre deosebire de Carol insa, a carui sotie era tot nemtoaica, Ferdinand a fost supus nu doar presiunii populare, dar si presiunii din partea sotiei sale, Maria, cea mai activa sustinatoare a Antantei. In cele din urma, in vara lui 1916, Ferdinand, respectand dorinta majoritatii, declara razboi tarii sale de origine si intra in conflict de partea Antantei, in speranta ca aceasta alianta va asigura Romaniei unirea cu Transilvania.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.