Instanta de judecata

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Instanta de judecata
Istoric:
„Organizarea moderna a instantelor judecatoresti este rezultatul unei interesante evolutii istorice”. Initial, justitia era predominant privat, urmānd ca, sub influenta romana si apoi bizantina, sa capete un caracter statal. La romani, īn timpul Republicii, jurisdictia apartinea consulilor, iar mai apoi pretorilor. Dupa caderea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Instanta de judecata

Referat despre Instanta de judecata
Istoric:
„Organizarea moderna a instantelor judecatoresti este rezultatul unei interesante evolutii istorice”. Initial, justitia era predominant privat, urmānd ca, sub influenta romana si apoi bizantina, sa capete un caracter statal. La romani, īn timpul Republicii, jurisdictia apartinea consulilor, iar mai apoi pretorilor. Dupa caderea Imperiului Roman, prima organizare judecatoreasca a avut un caracter ecleziastic.
Puterea judecatoreasca a dobāndit o organizare independenta abia īn epoca moderna, odata cu afirmarea īn Anglia, Franta si celelalte state occidentale, a principiului separatiei puterilor īn stat.

Pe teritoriul Romāniei, dat fiind caracterul bizantin al influentei politice, justitia se realiza direct sau indirect de „domnul tarii”.
Dupa unirea principatelor romāne, s-a initiat o noua reforma a justitiei, influentata de Constitutia din 1866, prin care s-a instituit Īnalta Curte de Casatie si Justitie, iar la baza erau tribunale de prima instanta ale caror hotarāri puteau fi atacate cu apel. Iar, mai
apoi, sistemul si-a schimbat forma, datorita multiplelor reforme la care a fost supus.

Structura instantelor judecatoresti:
Organizarea actuala a instantelor judecatoresti este reglementata de catre Legea nr. 304/2004, care īn art. 2 alin. 2, prevede ca, īn materie civila, instantele judecatoresti sunt compuse din:
- Judecatorii;
- Tribunale;
- Tribunale specializate;
- Curti de Apel;
- Īnalta Curte de Casatie si Justitie.

Judecatoriile „sunt instante fara personalitate juridica si functioneaza īn judetele si īn sectoarele municipiului Bucuresti. Numarul si localitatile īn care acestea sunt situate se afla īntr-o anexa a Legii de organizare judiciara. Īn prezent, sunt peste 180 de judecatorii, iar īn functie de natura si numarul cauzelor, īn cadrul fiecarei judecatorii de pot īnfiinta sectii sau complete specializate”.

Tribunalele „sunt instante cu personalitate juridica, care au sediul, de regula, īn localitatea de resedinta a judetului respectiv. Numarul lor, la ora actuala, este de 42 de tribunale, īn cadrul carora functioneaza complete specializate pentru cauze civile, pentru cauze penale, cauze comerciale, cauze cu minori si familie, cauze de contencios administrativ si fiscal, privind conflictele de munca si asigurari sociale, sectii maritime si fluviale, sau pentru alte materii”.

Tribunalele specializate sunt instante fara personalitate juridica, ce functioneaza la nivelul judetelor si a municipiului Bucuresti, au sediul īn localitatea resedinta de judet, si preiau cauzele de competenta tribunalelor īn domeniile īn care se īnfiinteaza, prin Ordinul Ministrului Justitie cu Avizul Conform al Consiluilui Superior al Magistraturii. Scopul īnfiintarii lor este sporirea calitativa a actului de justitie si solutionarea cu celeritate a cauzelor date īn comeptenta lor5. Tribunalele specializate sunt, conform Legii de
organizare judiciara: Tribunale pentru minori si familie, Tribunale de munca si asigurari sociale, Tribunale comerciale, si Tribunale administrativ-fiscale.

Tribunalele specializate nu reprezinta pentru Romānia o noutate absoluta, deoarece īn perioada anterioara celui de-al Doilea Razboi Mondial, au existat Curti administrative, Curti cu jurati, Tribunale de minori, si Judecatorii de munca. „Astfel, de exemplu, īn cadrul art. 21 din Legea de organizare judiciara din 1 septembrie 1890, Tribunalele
judetene aveau rolul si de Tribunale de comert.” Instantele specializate au rolul de a contribui la sporirea calitativa a actului de
justitie si la solutionarea cu celeritate a cauzelor, desi īn ultima perioada, doctrina occidentala discuta aprins pe marginea utilitatii instantelor specializate din diferitele materii, cum sunt cele din domeniul comercial sau cele din domeniul contenciosului administrativ.

Curtile de apel sunt instante cu personalitate juridica, ce functioneaza īntr-o circumscriptie, cuprinzānd mai multe tribunale si tribunale specializate. Īn prezent functioneaza 15 curti de apel, ce includ īn circumscriptia lor īntre doua si sase tribunale. Curtile de apel sunt si ele subdivizate īn sectii specializate, precum: civila, penala, comerciala, minori si familie, contencios administrativ si fiscal, conflicte de munca si asigurari sociale, maritine, fluviale, si alte materii. Īnalta Curte de Casatie si Justitie este singura instanta suprema din Romānia, cu personalitate juridica, ce functioneaza potrivit regulilor din Legea de organizare judiciara, care prevede faptul ca aceasta este organizata īn urmatoarele sectii: sectia civila si de proprietate intelectuala, sectia penala, sectia comerciala, sectia de contencios administrativ si fiscal. Īnalta Curte se condusa administrativ de catre un presedinte, un vicepresedinte, patru presedinti de sectii si judecatori.

Īnalta Curte īsi desfasoara activitatea si īn cadrul Sectiilor Unite, sub forma unui complet format din 9 judecatori, fiecare avānd competenta proprie. Īn structura Īnaltei Curti mai intra: Cancelaria, directii, servicii, birouri, cu personal stabilit prin statutul de functii.

Īn materie civila, instanta suprema are competenta doar īn materia recursului, pe cānd īn materie penala, instanta judeca atāt pe fond cāt si īn recurs. Pe lānga acestea, instanta suprema mai judeca: cererile stramutare, conflicte de competenta, si alte cereri prevazute de lege. Sectiile Unite ale instantei supreme judeca: recursurile īn interesul
legii, sesizarile privind schimbarea jurisprudentei Īnaltei Curti, si pentru sesizarea Curtii Constitutionale privind constitutionalitatea legilor īnainte de promulgare, precum si alte cauze date de lege īn competenta sa.

Organizarea instantelor militare:
Organizarea instantelor militare īn tara noastra nu este un lucru nou si nici recent. O parte a doctrinei este īmpotriva acestei structuri, considerānd faptul ca aceasta structura este inutila, si creaza anumite privilegii ce decurg din calitatea cumulativa de magistrat si de militar. Dorinta de specializare īn domeniul infractiunilor comise de militari, conform acestei parti a doctrinei, nu rezida, deoarece singurul element special īl reprezinta specializarea subiectului activ.

Ion Deleanu, adordānd tema revizuirii Constitutie, remarca faptul ca: „justitia este unica, impartiala si egala pentru toti”, ceea ce ar trebui sa aiba drept consecinta desfiintarea instantelor militare, existenta acestora „fiind anacronica existentei unor justitii paralele”. Mai mult, doctrina recenta considera ca fiind neconstitutionala existanta statutului de judecator militar. Statutul dublu, de judecator, cāt si calitatea acestei persoane de cadru activ al armatei afecteaza independenta, inamovibilitatea si impartialitatea acestor instante.

Legea de organizare a instantelor si parchetelor militare nr. 54/1993, īn art. 2 prezinta structura acestor categorii de instante ca fiind alcatuita din:
- Tribunale militare;
- Tribunale militare teritoriale;
- Curtea Militara de Apel;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.