Instalatii de aeronave

2x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.94

nivel: Liceu

Instalatiile De Pornire ale Motoarelor de Aviatie

PRINCIPII FUNCTIONALE

Sistemele de pornire ale motoarelor de aviatie pot fi clasificate, dupa particularitatile functionale, astfel:


Sisteme de Pornire:
-directe-cu aer
-cu gaze
-cu motoare de antrenare(startere)-Motor cu piston
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Instalatii de aeronave

Instalatiile De Pornire ale Motoarelor de Aviatie

PRINCIPII FUNCTIONALE

Sistemele de pornire ale motoarelor de aviatie pot fi clasificate, dupa particularitatile functionale, astfel:


Sisteme de Pornire:
-directe-cu aer
-cu gaze
-cu motoare de antrenare(startere)-Motor cu piston
-Motor electric:starter,starter-generator
-Motor cu turbina de gaze:antrenare directa,antrenare prin generator electric
-Turbina:-aer:fara incalzire,cu incalzire
-gaze:cu combustibil lichid,cu pulbere
-Pneumatice
-Hidraulice

Sisteme de pornire directe,fara starter,folosesc pentru antrenarea rotorului,aer sau gaze comprimate,avand o presiune suficient de mare,pentru a asigura dezvoltarea in turbina a unui moment care sa asigure o turatie la care arderea sa fie stabila si motorul sa ajunga la regimul de ralanti.Aerul comprimat se distribuie pe paletele de turbina prin intermediul unor ajutaje situate in parteade la varful paletelor.

...

Sisteme de pornire cu turbostarter. Daca se dispune de o sursa de aer sau gaze la presiune mare si care sa dezvolte debite suficiente, pornirea MTG este posibila utilizand direct un starter format dintr-o turbina care antreneaza rotorul MTG.

Turbostarterul permite : obtinerea unor momente de rasucire mari la arbore si porniri repetate. El are piesele componente mai putin solicitate termic, este simplu constructiv si are dimensiuni si greutati mici:

-turbostarterul cu aer reprezinta un motor cu turbina axiala sau radiala la care foloseste aer comprimat rece sau incalzit .
-turbostarterele cu gaze se deosebesc de cele cu aer doar prin faptul ca folosesc drept fluid de lucru gazele la temperaturi foarte mari, produse prin arderea combustibililor lichizi sau solizi.Drept gaze se pot utiliza si produsele care rezulta din descompunerea unor substante chimice in prezenta unui catalizator.

Dezavantajele sistemelor cu gaze constau in numarul limitat de porniri determinate de capacitatea rezervorului de combustibil.

Instalatii de pornire ale motoarelor cu piston. Pornirea motorului cu piston se poate face fie cu ajutorul unei surse exterioare de energie care antreneaza arborele cotit pana la turatia de 100...150 rot/min(la care motorul poate sa functioneze singur), fie automat, utilizand diferite dispozitive.

In primul caz, amestecul carburant care patrunde in cilindri este turbionat destul de intens, pentru ca la sfarsitul cursei de comprimare sa se aprinda de la scanteia autonoma.

Puterea dezvoltata de motor, in acest caz, devine suficienta pentru a imprima arborelui cotit acceleratia necesara si pentru aducerea motorului in regim de functionare autonoma. La pornire, sistemul de carburatie nu poate asigura calitatea amestecului, iar magnetourile nu pot genera scantei electrice intense, din cauza turatiei foarte reduse.De aceea, in sistemul de pornire al motoarelor mai sunt prevazute instalatii care inlatura aceste neajunsuri:pompe de pornire sau amorsare, bobine de inductie.

Dispozitivele de pornire automata utilizate se numesc demaroare sau startere.

Cele mai raspandite sunt cele care utilizeaza ca sursa de energie aerul comprimat si demaroarele automate electrice cu inertie.
Pornirea automata pneumatica.La acest sistem in camerele de ardere ale cilindrilor se introduce, in ordinea aprinderii, aer comprimat la presiuna ridicata.Introducerea aerului comprimat (realizata cu ajutorul distribuitorului de aer)se face in momentul cand pistonul se gaseste la inceputul cursei de destindere(moment optim).

Forta care actioneaza asupra pistonului creeaza un cuplu de rasucire la arborele cotit, asigurand pornirea motorului si implicit, inceputul functionarii agregatelor si mecanismelor motorului.

In faza de pornire, aerul din butelia de aer comprimat de la bord trece in pompa de pornire.Aceasta pompa permite, conform reglajului ei, atat formarea amestecului carburant, urmata de trimiterea lui la distribuitorul de aer comprimat, cat si alimentarea separata cu aer si cu combustibil.

In cazul trimiterii separate a aerului si combustibilului in distribuitor, aerul patrunde prin conducta, care il trimite la nivelul supapelor de pornire, iar combustibilul trece prin conducta la injectoarele de pornire, montate de obicei in racordurile de aspiratie ale cilindrilor.Butelia de bord se incarca cu aer comprimat in mod continuu, cu ajutorul compresorului de aer, antrenat de arborele cotit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.