Instalarea sistemului de operare Linux

1x punct

categorie: Informatica

nota: 8.85

nivel: Liceu

Linux este o copie a sistemului de operare UNIX, care poate rula pe un calculator cu procesor Intel 386 sau mai bun.
Linux nu este UNIX, UNIX fiind un software aflat sub copyright (trebuie cumparata o licenta pentru a-l putea utiliza legal).
A fost rescris de la zero pentru a elimina necesitatea platii licentei. Totusi el se bazeaza in intregime pe comenzile si "look and feel"-ul UNI[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Instalarea sistemului de operare Linux

Linux este o copie a sistemului de operare UNIX, care poate rula pe un calculator cu procesor Intel 386 sau mai bun.
Linux nu este UNIX, UNIX fiind un software aflat sub copyright (trebuie cumparata o licenta pentru a-l putea utiliza legal).
A fost rescris de la zero pentru a elimina necesitatea platii licentei. Totusi el se bazeaza in intregime pe comenzile si "look and feel"-ul UNIX, deci cine stie Linux stie si UNIX si invers.
Linux este un sistem multiuser si multitasking, adica mai multi utilizatori pot rula mai multe programe in acelasi timp.
Are suport pentru retea (TCP/IP), Internet, ba chiar este unul dintre cele mai folosite sisteme de operare pentru servere internet si intranet.
Linux este sub licenta GPL ceea ce inseamna urmatoarele:
- este disponibil in cod sursa gratuit.
- oricine vrea sa aduca modificari, sau sa foloseasca anumite parti este liber sa o faca, dar cu conditia ca produsul nou obtinut sa fie sub aceeasi licenta (adica sa fie gratuit si cu sursele la vedere).

Scurt istoric. Cum a aparut Linux

In 1991 Linus Torvalds (pe atunci student) a scris prima versiune de Linux. Apoi a facut publice sursele pe internet, si o multime de oameni au inceput sa-i raspunda, sa-i aduca imbunatatiri, noi sugestii, etc.
Intre timp acest sistem de operare a devenit complex, au aparut (si mai apar) noi facilitati, iar performanta este remarcabila.
In prezent sunt estimati peste 8 milioane de utilizatori Linux, iar nucleul Linuxului are peste 200 de autori. Pe langa acesti 200 de autori ar trebui adaugate cele cateva mii de persoane care testeaza si gasesc buguri.

Ce tip de calculator poate rula Linux ?

Pentru a rula Linux aveti nevoie de minim un calculator i386 cu 4 Mb RAM si 50 Mb spatiu liber pe harddisk. Daca doriti sa folositi si sistemul X-Windows, minimul de memorie RAM este de 8 MB.
Este posibil ca unele programe complexe sa necesite foarta multa memorie. Linux are posibilitatea de a simula memoria RAM folosind un fisier de swap pe harddisk, dar este mult mai lent.
In plus excesul de memorie este folosit pentru accelerarea operatiilor pe disk, deci cu cat mai multa memorie RAM, cu atat Linux-ul dvs. are performante mai bune.Instalarea sistemului de operare Linux
Pentru a explica instalarea sistemului de operare Linux am ales distribuţia Mandriva,care este propusă pentru cei care doresc să treacă īn lumea Linux .Această distribuţie este pe 3 CD-uri şi conţine nucleulul sistemului şi programele necesare .
Īntroduceţi primul CD īn unitatea CD-ROM şi resetaţi computerul. Dacă nu are loc boot-area de pe CD atunci va trebui să setaţi din B.I.O.S boot menu from CD-ROM. Dacă boot-ara are loc cu succes atunci pe ecran va apărea mesajul de īntīmpinare a distribuţiei "Mandriva" ,care vă fa cere să tastaţi Enter pentru a instala sistemul. La primul pas vi se va cere sa alegeţi limba
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.