Instalarea sistemului comunist in Romania

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.69

nivel: Liceu

Pentru a intelege exact atitudinea Uniunii Sovietice fata de Romania si, in principal, felul cum vedea aceasta statul roman, vom face apel la citatul din Scinteia (5 decembrie 1944) -- o reproducere dupa o revista moscovita oficioasa -- in care se sublinia: "Comandamentul armatelor sovietice din acesta portiune a frontului sovieto-german manifesta o rabdare din cele mai mari, de care abuzeaza acei[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Instalarea sistemului comunist in Romania

Pentru a intelege exact atitudinea Uniunii Sovietice fata de Romania si, in principal, felul cum vedea aceasta statul roman, vom face apel la citatul din Scinteia (5 decembrie 1944) -- o reproducere dupa o revista moscovita oficioasa -- in care se sublinia: "Comandamentul armatelor sovietice din acesta portiune a frontului sovieto-german manifesta o rabdare din cele mai mari, de care abuzeaza acei politicieni romani care au transformat regiunea de front intr-o arena de intrigi, ce submineaza mobilizarea fortelor poporului roman si ordinea elementara din fara, sabotind indeplinirea Conventiei de armistitiu".

Textul contine definitia fostei Romanii in acceptiunea sovietica. Statul roman era identificat drept "o portiune a frontului sovieto-german" si o "regiune de front", iar organizarea institutionala a tarii era redusa la "ordinea elementara", in acest text trebuie sa vedem gindirea strategica sovietica cea mai adinca si ascunsa, dincolo de manifestarile publice ale reprezentantilor sai, in frunte cu Visinski, al caror scop real era relatia cu Marea Britanic si Statele Unite in cimpul sferelor de influenta.

Astazi putem identifica cu precizie gindirea sovietica asupra soartei Romaniei: teritoriu aflat sub ocupatie si fara identitate juridica, aceasta urmind a fi stabilita la Conferinta de Pace, gindire sovietica aflata intr-un acord politic si doctrinar cu marxism-leninismul. Daca deschidem Dictionarul de filozofie al Republicii Socialiste Romania din 1978 -- adica in plin regim Ceausescu! -- vom afla ca statul (democratic) este "un sistem organizational al clasei dominante in societate, instrument de exercitare a puterii acestei clase asupra celorlalte clase si categorii sociale, reprezentand un element principal al suprastructurii".

Ei bine, aceasta teza marxista a stat la baza atitudinii Uniunii Sovietice fata de statul roman pe care 1-a invins si cucerit in august 1944, autoritatea acestui stat capitulind neconditionat si semnind un armistitiu care a confirmat juridic punerea acestui stat la dispozitia inaltului Comandament Aliat (sovietic). Marele jurist roman V. Dongoroz identifica interesele care alcatuiesc sfera omogena a statului prin:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.