Instabilitatea macroeconomica

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.63

nivel: Facultate

Ciclul decinal(Juglar) este numit si ciclul mediu(ciclul afacerilor). In cadrul acestui ciclu se remarca mai intii faza de expansiune in care afacerile sunt prospere. Cererea de bunuri de consum este dinamica, cu perspectiva de consolidare. Pe fondalul anticiparilor ca sporirea cererii de consum se prelungeste, are loc un proces investitional sustinut pentru modernizarea capacitatilor de productie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Instabilitatea macroeconomica

Ciclul decinal(Juglar) este numit si ciclul mediu(ciclul afacerilor). In cadrul acestui ciclu se remarca mai intii faza de expansiune in care afacerile sunt prospere. Cererea de bunuri de consum este dinamica, cu perspectiva de consolidare. Pe fondalul anticiparilor ca sporirea cererii de consum se prelungeste, are loc un proces investitional sustinut pentru modernizarea capacitatilor de productie existente si crearea altor noi.

Cererea agregata in crestere este stimulata artificial si prin cresterea lenta, dar de durata a preturilor: mai intii a celor cu ridicata, iar apoi si a celor cu amanuntul. Apare momentul de criza care duce la recensiune. Se manifeste mai ales in domeniu industrial. Juglar a constatat ca, in acest domeniu ciclurile au trei faze denumite de el avint, criza, faliment. A subliniat rolul creditului in formarea crizei;

Ciclul lung(Kondratiev sau secular) cu o durata de 50-60 de ani. Printre cauzele care genereaza formarea acestor cicluri el a invocat actiunea unor factori exogeni, precum: durata unui mod tehnic de productie, mari descoperiri stiintifice, descoperirea unor noi surse de energie, razboaiele,revolutiile etc.; dupa aceasta el intra in conflict cu posibilitatile oferite de natura si alte resurse economice pe baza carora a fost edificat, apar semne de epuizare a capacitatilor sale de afirmare a rationalitatii economice a eficientei economice, incepe perioada de tranzitie spre o noua tehnologie de productie apt sa ridice eficienta economice.

Corespunzator acestei logici, in evolutia oricarei economii mature, se disting doua mari faze de evolutie: una ascendenta si alta descendenta, fiecare cu o durata de 20-30 ani. Faza ascendenta se caracterizeaza prin preponderenta anilor de prosperitate economica si ritmuri relativ inalte de crestere a venitului national, investitiilor, desfacerilor, inclusiv ridicarea sustinuta a nivelului de trai. In faza descendenta are loc incetinire ritmurilor de crestere a productiei, investitiilor, iar gradul de ocupare se inrautateste etc.

Anii de recensiune economica sunt mai numerosi, iar persistenta unor fenomene negative in economie(inflatie, somaj etc.) se accentuiaza.
In prezent capata tot mai larga recunuostere teza dupa care cauza principala a ciclului secular o formeaza evolutia ciclica a cercetarii stiintifice si inovarii tehnologice, in legatura organica cu ciclul schimbarilor structurale din economie.

Cicluri scurte(Kitchin) dupa numele economistului care le-a studiat, cu o durata de cca. 40 de luni, care se manifesta in special in domeniul formarii stocurilor de marfuri al sferei creditului etc. Surprinzind miscarea unui factor de productie. Ciclurile scurte au doua faze: expansiunea si incetinirea cresterii economice, iar trecerea de la expansiune la incetinire nu presupune declansarea unei crize economice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.