Insecte colonizatoare

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Insecte colonizatoare
Insectele sociale, în schimb, împart sarcina de a-și conduce propria comunitate. în cazul albinei de stup, de exemplu, lucrătoarele aduna hrana și păzesc puii, în timp ce regina rămâne acasă pentru a depune ouă, întregul stup profitând de pe urma acestei împărțiri a sarcinilor.
Rasa umană are o structură socială în care indivizii, precum medicii, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Insecte colonizatoare

Referat despre Insecte colonizatoare
Insectele sociale, în schimb, împart sarcina de a-și conduce propria comunitate. în cazul albinei de stup, de exemplu, lucrătoarele aduna hrana și păzesc puii, în timp ce regina rămâne acasă pentru a depune ouă, întregul stup profitând de pe urma acestei împărțiri a sarcinilor.
Rasa umană are o structură socială în care indivizii, precum medicii, îndeplinesc anumite acțiuni folositoare pentru comunitate, dar numai două grupuri de insecte au dezvoltat o asemenea organizare socială. Un grup include termitele, sau furnicile albe, care sunt mai strâns înrudite cu gândacii de bucătărie decât cu furnicile. Celălalt grup de insecte sociale include albinele, viespile și furnicile.

Foto: O coloană de termite, Macrotermes, din Malaezia, aflate în căutarea hranei. Termitele se hrănesc cu lemn și alte materii vegetale.

Aceste insecte pot fi recunoscute după segmentul îngust dintre torace și abdomen, dar majoritatea se evidențiază prin coloritul galben cu negru, sau alte culori de avertizare. Albinele și viespile au ace puternice, pe când furnicile au fălci puternice. Mușcătura furnicii poate provoca senzația unei arsuri pe piele deoarece se elimină acid formic, pe care îl produce furnica în corp. Asemenea colonii sociale conțin un număr variat de masculi, adesea numiți trântori, femele și lucrătoare. Deși albinele și viespile lucrătoare au aripi, furnicile lucrătoare sunt lipsite de aripi.

Foto: Aerul circulă constant prin spațiul de locuit dintre pereții groși
ai acestui cuib de termite sud-africane, menținând temperatura, umiditatea și cantitatea de oxigen la nivelele necesare.

Unul dintre cei mai importanți factori pentru ca o societate să funcționeze bine este capacitatea indivizilor de a comunica între ei.

Cum altfel ar putea să explice ce au făcut?
Arta comunicării Insectele, asemenea oamenilor, comunică prin mijloace tactile, olfactive, sonore și vizuale. Ele transmit mesaje frecându-și antenele una de cealaltă. Ele comunică, de asemenea, producând o substanță chimică mirositoare numită feromon. Acest miros transmite informații celorlalți membri ai coloniei, asemănător cu felul în care oamenii primesc informații despre hrană prin simțul mirosului.

S-ar putea să mai existe și alte căi prin care comunică insectele, pe care însă trebuie să le descoperim. Se știe că multe insecte folosesc ultrasunete de frecvențe foarte înalte, în afara gamei percepute de urechea umană; s-ar putea ca ele să se folosească de ele pentru a "vorbi" unele cu altele. Albinele au dezvoltat o altă cale, deosebită, de a transmite informații. Acțiunile lor la întoarcerea la stup pot dezvălui altor albine sursele de nectar găsite.

Foto: O termită regină însărcinată este îngrijită de termitele ei lucrătoare. Termitele soldați, cu capul mare, stau de pază.

Termitele
Nu toate termitele fac movile, dar cele care le fac au o organizare socială mai complexă. Coloniile de termite constau din masculi cu aripi, o singură femelă - regina - a cărei unică sarcină în cadrul coloniei este de a depune ouă, și mii de lucrătoare lipsite de aripi, care construiesc cuibul și apără colonia.

Foto: Cuibul termitelor africane Mocrotermes bellicosus, poate atinge
înălțimi impresionante. Un cuib de 6 m înălțime nu este neobișnuit.
Pereții săi sunt tari ca piatra.

Unele dintre lucrătoare pot h soldați specializați a căror singură sarcină este de a apăra cuibul. Soldații și regina sunt hrăniți de lucrătoare, care părăsesc cuibul și caută hrana pe care o duc înapoi la cuib. Dacă o movilă de termite se strică, un roi de soldați aleargă la partea afectată pentru a apăra colonia împotriva prădătorilor, în timp ce termitele lucrătoare încep să repare dauna. Unii soldați au fălci imense, alții au un bot îngust prin care elimină o secreție lipicioasă.

La un grup de termite, apărarea coloniei s-a dezvoltat atât de mult încât, dacă, de exemplu, cuibul este invadat de furnici, unii dintre soldații care se reped în apărare înghit aer și se umflă până explodează, blocând tunelele pentru a preveni pătrunderea furnicilor până la regină sau la puii de termite. Explodând, termitele acoperă, de asemenea, furnicile invadatoare cu sânge și intestine. Aceste termite soldați își apără practic colonia cu propria viață.

Termitele lucrătoare îngrijesc ouăle depuse de femelă, hrănind și crescând micile termite. Întreaga colonie formează un "oraș" prosper, cu un grad de organizare desăvârșit. Roiurile de termite apar în anumite momente ale anului când se formează o nouă colonie. Aceste roiuri constau din masculi și femele cu aripi. După ce femela se împerechează, aripile îi cad și ea începe procesul de depunere a ouălelor pentru a întemeia o nouă colonie.

Viespi și albine
Se cunosc peste 10.000 de specii diferite de viespi, și acestea au multe moduri de viață diferite. Imaginea populară a "viespii comune" este de insectă înfricoșătoare, galbenă cu negru, cu o înțepătură puternică și dureroasă. Aceste viespi trăiesc în colonii, deși există multe alte specii care duc o viață solitară.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.