Inregistrarile audio si video si mijloacele de proba

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.29

nivel: Facultate

b) Procesele-verbale
Un loc deosebit In cadrul Inscrisuriior ca mijioace de proba îl ocupa procesele-verbale.In cadrul activitatii de cercetare penala, organele judiciare fac unele constatari fie cu privire la existenta infractiunii si la Imprejurarile In care a fost savarsita, fie cu privire la îndeplinirea unor acte procedurale efectuate In cursul procesului penal (perchezitii, reconstitu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inregistrarile audio si video si mijloacele de proba

b) Procesele-verbale
Un loc deosebit In cadrul Inscrisuriior ca mijioace de proba îl ocupa procesele-verbale.In cadrul activitatii de cercetare penala, organele judiciare fac unele constatari fie cu privire la existenta infractiunii si la Imprejurarile In care a fost savarsita, fie cu privire la îndeplinirea unor acte procedurale efectuate In cursul procesului penal (perchezitii, reconstituiri etc.)

Inscrisurile In care sunt consemnate toate aceste date si elemente de fapt ccnstatate de organu! Judiciar se numesc procese-verbale.
Potrivit art. 90 C.proc.pen., procesele-verbale, ca mijloace de proba in procesul penal, sunt incheiate de catre organele de urmarire penala sau de catre instanta de judecata. De asemenea, poate constitui mijloc de proba procesul-verbal prin care se constata efectuarea urior acte premergatoare de catre politia judiciara, precum si de alte organe de stat cu atributii in domeniul sigurantei nationale, anume desemnate.

Pot încheia procese-verbale si organele de constatare prevazute în art. 214 si 215 C.proc.pen,Potrivit art. 91 C.proc.pen., procesul-verbal trebuie sa indeplineasca anumite conditii de fond si de forma.

Procesul-verbal cuprinde trei parti:
- partea introductiva, care cuprinde data si locu! unde a fost încheiat; numele, prenumele si calitatea celui care il incheie; numele, prenumele, ocupatia si adresa martorilor asistenti, cand exista;
- partea descriptive, care cuprinde descrierea amanuntita a celor constatate,a masurilor luate, datele de identificare a persoaneior la care se refera procesul-verbal,obiectiile si explicable acestora, precum si alte mentiuni pe care legea le cere pentru anumite cazuri ;

- partea finala, referitoare la semnarea procesului-verbal pe fiecare pagina si la sfarsit de catre ele care îl încheie, precum si de martorii asistenti si de catre persoanele la care se refera. Daca vreuna din aceste persoane nu poate sau refuza sa semneze, se face mentiune despre aceasta. incalcarea dispozitiilor legale privind conditiile de fond si de forma ale procesului-verbal atrag sanctiunea nuiitatii absolute sau relative.

S-a stabilii - în practica judiciara - ca nulitatea relativa a unui proces-verbal poate fi înlaturata daca continutui acestuia este confirmat ;i prin alte mijloace de proba.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.