Inregistrarea si redarea optica a semnalelor

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.87

nivel: Facultate

Discul optic este superior discului clasic, de exemplu cel cu diametrul de 30cm (LP), ce are viteza de 33, (3) rot/min.Gama dinamica a primului este de 90 dB fata de 55dB la cel clasic, iar raportul S/Z > 90 dB fata de 60 dB, separarea intre canale este de 90 dB fata de 25-35 dB, distorsiunile armonice 0.01% fata de 0.2%, iar timpul de redare pe o singura fata a discului CD este de 60 min. fata de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inregistrarea si redarea optica a semnalelor

Discul optic este superior discului clasic, de exemplu cel cu diametrul de 30cm (LP), ce are viteza de 33, (3) rot/min.Gama dinamica a primului este de 90 dB fata de 55dB la cel clasic, iar raportul S/Z > 90 dB fata de 60 dB, separarea intre canale este de 90 dB fata de 25-35 dB, distorsiunile armonice 0.01% fata de 0.2%, iar timpul de redare pe o singura fata a discului CD este de 60 min. fata de 40 min. (2*20 min) in cazul clasic. Aceste performante s-au obtinut pe sisteme digitale de prelucrare a semnalului si de inregistrare digitala folosind un fascicul laser semiconductor ca AlGaAs, lucrand cu lungimea de unda de 800 nm, avand diametrul spotului de 0.001 mm.

La inregistrare se foloseste un disc rotitor de sticla, pe care este depus un strat fotosensibil. Semnalul de AF este esantionat la o frecventa de 44.1 kHz si cuantizat uniform cu 16 biti pe canal si esantion, rezultand 32 biti/ esantion in cazul stereo, ceea ce inseamna un raport S/Z 90 dB. Rata de bit este 44.1 * 1000 * 32 = 1.41 * 1000000 biti/s. Se face apoi o grupare in cadre (frames) fiecare continand 6 esantioane. Blocurilor succesive de biti audio li se adauga biti de verificare a paritatii in mod corespunzator unui sistem de codare numit CIRC (Cross Interleaved Reed-solomon Code - cod Reed-Solomon incrucisat intretesut) pentru a realiza corectia erorilor.

Raportul numarului de biti inainte si dupa aceste operatii este de A. Asa apar bitii de date. Apoi fluxul de informatii este modulat, respectiv bitii de date sunt trasnslatati in biti de canal care sunt apti de a fi inscrisi pe disc. Pentru aceasta se foloseste asa zisul "cod de modulatie" EFM (Eight to Fourteen Modulation-modulatie de la 8 la 14), respectiv un cuvant de cod de 8 biti este transformat intr-unul de 14 biti, la care se mai adauga 3 biti. Raportul total este de 8/17. Acestia sunt bitii de canal. Ei sunt grupati in blocuri de 588 biti numite blocuri de canal.

Tinand seama de diametrul discului FId=12cm, diametrul fasciculului de inregistrare sau citire FIe=0.001mm, pasul pistelor 0.0016mm, latimea 0.0006mm si adancimea de inregistrare 0.00012mm, fluxul de biti de canal va fi de 4.32*1000000 biti de canal/s. Cum viteza de explorare este de 1.25 m/s, rezulta ca lungimea unui bit de canal pe pista este de 0.3 micrometri.
Aceste blocuri de biti moduleaza fasciculul laser care impresioneaza sau nu stratul fotosensibil de pe discul de sticla . Printr-un procedeu de developare se obtine pe disc un sistem de adancituri (pits) si locuri plate (lands).

Suprafata se acopera apoi cu un strat de Ag. Printr-un procedeu de depunere electrostatica se realizeaza impresionarea (copia) din nichel a acestuia, care se numeste disc "fata" din metal. Se fac alte presari de pe acesta si rezulta discul "mama". Presarea cu aceste ultime discuri da nastere discurilor "fiu" (stampers). Acestea sunt folosite pentru a presa discul termoplastic folosit la redare. Discul de redare arata ca in figura 11.1.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.