Inovarea si managementul cunostintelor

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.08

nivel: Facultate

Daca la inceput studiul inovatiei in domeniul industrial era concentrat spre inovatie in sine, in timp a devenit tot mai evident ca trebuie studiate pattern-urile specifice comportamentului firmei prin care se permite dezvoltarea de inovatii. Fiecare firma are un mod de dezvoltare propriu, bazat pe un comportament greu de imitat de alte firme, care combina intr-un mod unic competente si capabilita[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inovarea si managementul cunostintelor

Daca la inceput studiul inovatiei in domeniul industrial era concentrat spre inovatie in sine, in timp a devenit tot mai evident ca trebuie studiate pattern-urile specifice comportamentului firmei prin care se permite dezvoltarea de inovatii. Fiecare firma are un mod de dezvoltare propriu, bazat pe un comportament greu de imitat de alte firme, care combina intr-un mod unic competente si capabilitati organizationale, functionale, tehnologice. Acestea se imbunatatesc in timp prin acumularea, aplicarea si imbogatirea cunostintelor intangibile.

Avantajul competitiv al unei firme consta in modul in care aceste cunostinte adauga valoare produselor/serviciilor acesteia.Organizatiile bazate pe cunoastere marcheaza convergenta intre doua fenomene definitorii pentru natura umana: cel al cunoasterii si cel al organizarii, intr-o constructie sociala emblematica pentru ideile de competenta colectiva, actiune inteligenta si performanta durabila. Pentru acestea problema limitelor cunoasterii e o preocupare continua; fiecare din ele isi elaboreaza si testeaza continuu reprezentarile despre mediul de afaceri, misiunea si competentele proprii, facandu-le inteligibile membrilor sai.

Pe fondul consacrarii schimbarii in paradigma in teoria organizatiilor, devin clare limitele ierarhiei si apare ca alternativa organizatia bazata pe cunoastere. In locul unei structuri piramidale, rigide si cu comportamente predictibile, apare o diversitate de forme structurale non-ierarhice, in general de tip retea. Comportamentele tipice in cadrul lor sunt de factura antreprenoriala, dar ele pot intruni atributele profesionismului managerial, chiar daca piramida ierarhica pare a se fi inversat.

Practicile manageriale din organizatiile bazate pe cunoastere sunt cele de generatia a V-a (tabelul urmator). Cunoasterea ca resursa si ca proces organizational necesita un tip de interventie dedicat, ce se impune oficializat si profesionalizat, excelenta ramanand, insa, rezervata celor care il practica din vocatie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.