Inima slaba - Nuvela

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Facultate

Dar pentru asa ceva ar fi fost necesar sa se explice cu anticiAZpatie si sa se determine gradul, virsta, profesia, functia si, in sfirsit, caracterul celor doua personagii. Cum exista multi scriitori de soiul acesta, care isi incep opera exact asa, de aceea autorul povestirii de fata, numai si numai ca sa nu semene cu dinsii (cu alte cuvinte, cum ar zice unii, din pricina nemarginitei sale vaniAZt[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inima slaba - Nuvela

Dar pentru asa ceva ar fi fost necesar sa se explice cu anticiAZpatie si sa se determine gradul, virsta, profesia, functia si, in sfirsit, caracterul celor doua personagii. Cum exista multi scriitori de soiul acesta, care isi incep opera exact asa, de aceea autorul povestirii de fata, numai si numai ca sa nu semene cu dinsii (cu alte cuvinte, cum ar zice unii, din pricina nemarginitei sale vaniAZtati) s-a hotarit sa porneasca de-a dreptul cu actiunea. incheind aceasta introducere, autorul incepe astfel :

In ajunul Anului nou, Sumkov se intoarse acasa pe la orele sase seara. Arkadi Ivanovici, care era culcat in pat, se trezi si cu ochii mijiti il privi pe prietenul sau. II vazu imbracat in cel mai elegant costum civil al sau, cu un plastron alb ca neaua. Aceasta imprejurare, bineinteles, il mira. "Oare unde are de gind sa se duca Vasea, pus astfel Ia punct ? Si nici n-a luat prinzul acasa !"

Intre timp, Sumkov aprinse luminarea, iar Arkadi Ivanovici ghici numaidecit ca amicul sau avea intentia de a-1 destepta ca din intimplare. intr-adevar, Vasea tusi de vreo doua ori si tot
de atitea ori facu ocolul odaii. Apoi, chiar ca din nebagare de seama, scapa din mina pipa, pe care se apucase, chipurile, s-o umple cu tutun, stind in coltul de linga soba. Arkadi Ivanovici de-abia se stapini sa nu pufneasca in ris.

-- Vasea, nu mai umbla cu siretlicuri ! ii spuse el.
-- Cum, nu dormi, Arkasa ?
-- Zau ca n-as putea sa-ti raspund exact; dar parca nu dorm.
-- Ah, Arkasa ! Buna seara, scumpul meu ! Ehei, fratioare ! Ehei, fratioare ! Nici nu-ti trece prin minte ce am sa-ti spun !
-- Hotarit ca nu-mi trece. Ia, da-te mai aproape !
Parca atita si astepta Vasea. Se apropie numaidecit de dinsul, fara sa se astepte citusi de putin la vreo viclenie din partea lui ArAZkadi Ivanovici, care il apuca cu dibacie de mina, il rasuci si-1 ras-turna in pat. Suindu-se peste dinsul, incepu sa-1 buchiseasca cum se cuvine -- ceea ce facea, pare-se, o nespusa placere veselului Arkadi Ivanovici.

-- Te-am gabjit, izbucni el. Am pus mina pe tine!
-- Arkasa, Arkasa, ce faci ? Lasa-ma in pace, pentru numele lui Dumnezeu, da-mi drumul, imi nenorocesti fracul !
-- N-ai nevoie de dinsul. Ce-ti trebuie frac ? De ce esti asa de credul si te prinzi atit de usor in lat ? Hai, spune-mi pe unde ai hoinarit ? Unde ai luat prinzul ?

-- Uf, pentru Dumnezeu, lasa-ma odata in pace !
-- Unde ai prinzit ?
-- Tocmai despre asta si vreau sa-ti povestesc.
-- Atunci zi-i !
-- Dar mai intii da-mi drumul !
-- Ba nu-ti dau drumul pina nu-mi istorisesti totul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.