Ingrijirile acordate pacientilor cu sarcina ectopica

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.97

nivel: Facultate

Tubele uterine, uterul si vagina constituie caile genitale. Acestea impreuna cu ovarele alcatuiesc organele genitale interne. Formatiunile vulvei se mai numesc si organe genitale externe.Ovarele sunt glandele sexuale ale femeii si determina caracterele sexuale primare. In ovare se produc ovulele. In afara de acest rol, ovarele mai indeplinesc un important rol de glande endocrine, prin secretia hor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ingrijirile acordate pacientilor cu sarcina ectopica

Tubele uterine, uterul si vagina constituie caile genitale. Acestea impreuna cu ovarele alcatuiesc organele genitale interne. Formatiunile vulvei se mai numesc si organe genitale externe.Ovarele sunt glandele sexuale ale femeii si determina caracterele sexuale primare. In ovare se produc ovulele. In afara de acest rol, ovarele mai indeplinesc un important rol de glande endocrine, prin secretia hormonilor sexuali. Ovarele impreuna cu tubele si ligamentele largi sunt numite de clinicieni anexele uterului.

Forma. Ovarul a fost comparat cu o migdala verde; el are forma unui ovoid putin turtit. Este dispus cu axul mare vertical si i se descriu: doua fete (mediala si laterala), doua margini (libera si mezovariana), doua extremitati (tubarasi uterina).Culoarea, aspectul, consistenta si dimensiunile ovarelor se modifica in raport cu varsta si perioadele fiziologice ale femeii.Culoare. Ovarul este albicios la nou nascuta, roz palid la fetita, la femeia adulta are o culoare rosiatica ce se accentueaza in timpul menstruatiei. Dupa menopauza devine albicios cenusiu.

Aspectul ovarului este neted si regulat pana la pubertate. De la aceasta epoca capata un aspect neregulat, suprafata sa fiind presarata cu numeroase depresiuni, cicatrici, unele lineare altele neregulate. Cicatricile rezulta din involutia corpilor galbeni.Consistenta ovarului la femeia adulta este elastica, dar ferma astfel ca el este palpabil la examenul ginecologic. Dupa menopauza capata o consistenta dura, fibroasa.

Numarul ovarelor. In mod normal sunt doua. Pot exista ovare supranumerate, dupa cum poate lipsi un ovar.Dimensiunile ovarului cresc cu varsta pana la maturitate. La femeia adulta, are aproximativ urmatoarele dimensiuni: 4 cm lungime, 3 cm latime, 1 cm grosime. Dupa menopauza el se atrofiaza progresiv.In perioada preovulatorie, ovarul care va elimina ovulul isi mareste volumul, devenind de doua sau chiar de trei ori mai mare ca inainte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.