Ingrijirea pacientului cu anemie

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.50

nivel: Facultate

Fiziopatologia anemiei hipoproliferative sau prin deficit de fier este in esenta o tulburare a controlului eritropoiezei normale. Raspunsul proliferativ al eritronului depinde de gravitatea anemiei si de aportul de fier. Celulele interstitiale peritubulare din rinichi produc eritropoietina, ca urmare a eliberA"rii reduse de oxigen la nivelul tesuturilor.

DacA" nivelul hemoglobinei s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ingrijirea pacientului cu anemie

Fiziopatologia anemiei hipoproliferative sau prin deficit de fier este in esenta o tulburare a controlului eritropoiezei normale. Raspunsul proliferativ al eritronului depinde de gravitatea anemiei si de aportul de fier. Celulele interstitiale peritubulare din rinichi produc eritropoietina, ca urmare a eliberA"rii reduse de oxigen la nivelul tesuturilor.

DacA" nivelul hemoglobinei scade sub 100 g/litru (10 g/dL), nivelul eritropoietinei creste logaritmic, stimuland proliferarea mA"duvei osoase si o crestere de cateva ori a productiei de globule rosii. Nivelul rA"spunsului poate fi prevA"zut, in general, pe baza manifestA"rilor clinice.

Anemia prin pierdere de sange la un pacient cu maduva osoasa sanatoasa si cu rezerve de fier normale poate sA" determine o crestere de 2-3 ori a productiei de globule rosii intr-un interval de 7-10 zile.
La pacientii care au anemie hemolitica se pot observa niveluri mai mari de productie a globulelor rosii, pe masura ce maduva eritroidA" se dezvoltA" in cavitatea medularA".

La pacienti cu anemii hemolitice congenitale si defecte mostenite ale sintezei hemoglobinei se observa o crectere de 5-6 ori a nivelului de productie a globulelor rosii. Aportul de fier joaca un rol cheie in acest proces de productie crescut.

Cea mai mare parte a fierului necesar eritropoiezei de bazA" este reciclat de sistemul reticulo-endotelial din globulele rosii imbA"tranite. Aceste cantitA"ti de fier sunt transportate in plasmA" de transferina (o glicoproteina plasmatica capabila sa fixeze doi atomi de fier).

Majoritatea moleculelor de transferina incarcate cu fier se fixeaza pe receptori specifici de la suprafata celulelor eritroide precursoare, fiind apoi internalizate. Fierul este eliberat si complexul transferina-receptor se intoarce pe suprafata celularA", de unde moleculele de transferina sunt eliberate in circulatie pentru a incheia ciclul de transport.

Celulele eritroide precursoare folosesc fierul eliberat de transferina pentru a sintetiza hemoglobina, cantitatile excedentare de fier fiind stocate sub forma de feritina. O cantitate mai mica de fier este incorporata in alte celule din organism, in special de celulele hepatice parenchimatoase, in vederea incorporarii in enzimele cu hem si pentru stocare sub forma feritinei.

Cantitatea de fier livrata si acceptata de maduva osoasa este determinata de cativa factori, ce includ nivelul depozitelor de fier, cantitatea de fier legata de transferina, fluxul sangvin catre maduva osoasa, numA"rul de celule eritroide precursoare din maduva si exprimarea receptorilor pentru transferina liberi de pe suprafata celulelor. NumA"rul de precursori si exprimarea receptorilor liberi de pe suprafata celulara sunt direct influentate de nivelul stimulA"rii de cA"tre eritropoietinA".

In ceea ce priveste livrarea, cantitatea de fier disponibil pentru a fi transportat depinde de aportul de fier, inclusiv cel din sistemul reticulo-endotelial, de nivelul aportului alimentar de fier si de rata turnover-ului globulelor rosii.

In vederea realizarii unui raspuns proliferativ maxim al maduvei osoase trebuie sa existe un echilibru intre asigurarea fierului si stimularea prin eritropoietina. DacA" disponibilitatile de fier sub sunt nivelul optim, raspunsul proliferativ al maduvei la eritropoietina este inhibat si sinteza normala a hemoglobinei este alterata. Rezultatul este un raspuns hipoproliferativ al maduvei, iar in situatiile de deficienta grava de fier se instaleaza o anemie hipocroma microcitara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.