Ingrijirea lehuzei cu operatie cezariana

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Uterul - este un organ musculo-cavitar ce primeste oul in cavitatea sa , il retine , il protejeaza , il nutreste , dezvoltandu-l de-a lungul celor 280 de zile , dupa care uterul devine agentul principal in expulzia fatului la termen .Are forma de trunchi de con , sau para usor turtita ventrodorsal cu partea caudala incladata de extremitatea craniala a vaginului . Dimensiunea uterului la nulipara e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ingrijirea lehuzei cu operatie cezariana

Uterul - este un organ musculo-cavitar ce primeste oul in cavitatea sa , il retine , il protejeaza , il nutreste , dezvoltandu-l de-a lungul celor 280 de zile , dupa care uterul devine agentul principal in expulzia fatului la termen .Are forma de trunchi de con , sau para usor turtita ventrodorsal cu partea caudala incladata de extremitatea craniala a vaginului . Dimensiunea uterului la nulipara este de 18 cm lungime , 4 cm latime , 2,5 cm grosime . El este format din : colul uterin si corpul uterin . El prezinta trei straturi de la exterior spre interior astfel : stratul mucos , muscular si seroasa peritoneala .

Vaginul - este organul de copulatie al femeii ce serveste si la eliberarea sangelui menstrual si al produselor de conceptie . Are forma unui cilindru turtit antero-posterior , mai stramt in partea inferioara .Este indreptat oblic in jos si inainte .Lungimea vaginului de ~ 8 cm . In structura sa vaginului i se pot descrie 3 straturi : stratul mucos , muscular , adventicea . Secretiile vaginului au un rol important in realizarea actului sexual si stabilirea unui PH vaginal favorabil motilitatii spermatozoizilor .
Glandele genitale sunt glande cu secretie mixta . Ele indeplinesc doua functii :

-o functie exocrina ( prin formarea si eliminarea la exterior a gametilor ).
-o functie endocrina ( producerea unor hormoni care sunt varsati in sange si care au o mare influenta asupra metabolismului si in aparitia caracterelor sexuale primare si secundare ) .

Menstruatia - este perioada temporara si periodica de sange prin organele genitale .Apare intre varsta de 11 -14 ani si inceteaza la menopauza intre 45 -50 de ani . In timpul maturitatii sexuale menstruatia revine regulat in medie la 28 de zile si dureaza intre 3 - 5 zile , iar cantitatea de sange pierdut variaza intre 50 - 200 grame .Aspectul pierderilor menstruale este mucos si amestecat cu sange si detritusuri celulare la inceput , iar apoi devine rosu-negricios si la urma rosu -deschis .

Elementele sexuale -- spermatozoidul , este celula sexuala masculina a carei origine este in epiteliul tubilor contorti din testiculi . El este format din cap , gat , coada .- ovulul , este elementul femel .Este celula sferica si cea mai voluminoasa din corpul omenesc cu un diametru de 200 microni .Ovulatia - reprezinta expulzarea ovulului matur , si se produce intre a 10-a si a 17 -a zi socotita din prima zi de menstruatie la femeile cu ciclu normal .Fecundatia - reprezinta unirea celor doua elemente sexuale : spermatozoidul si ovulul .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.