Ingrijirea cavitatii bucale

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Unii pacienti sunt in situatia de a depinde de infirmiera pentru indeplinirea nevoilor de baza sau legate de igiena orala. Pacientii care prezinta risc crescut de dezvoltare a problemelor orale sunt cei care sufera de boli grave, comatosi, confuzi, deprimati sau paralizati. Daca bolnavul este incapabil sa se ingrijeasca singur, infirmiera va trebui sa ia toate masurile ca pacientului sa i se acord[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ingrijirea cavitatii bucale

Unii pacienti sunt in situatia de a depinde de infirmiera pentru indeplinirea nevoilor de baza sau legate de igiena orala. Pacientii care prezinta risc crescut de dezvoltare a problemelor orale sunt cei care sufera de boli grave, comatosi, confuzi, deprimati sau paralizati. Daca bolnavul este incapabil sa se ingrijeasca singur, infirmiera va trebui sa ia toate masurile ca pacientului sa i se acorde ingrijirea cuvenita astfel incat cavitatea sa bucala sa fie mentinuta curata si umezita. Pentru unii bolnavi aceasta inseamna efectuarea igienei orale la interval de una sau doua ore. .

Respectati intimitatea pacientului. Ajustati patul la o inaltime confortabila pentru infirmiera. Pozitionati pacientul in sezut la marginea patului sau culcat pe o parte cu capul intors spre infirmiera si inclinat spre perna. Se va aseza un prosop pe torace si o mica tavita renala sub barbia bolnavului. Deschideti gura si introduceti cu blandete spatula intre molarii din spate, apoi evaluati starea cavitatii bucale a pacientului.

Daca pacientul are dintii sai naturali, curatati-i cu grija cu ajutorul pastei si periutei de dinti. Daca bolnavul are proteza, aceasta se va inlatura si se va spala. Gingiile, mucoasele si limba vor fi curatate cu blandete cu ajutorul unui tampon de vata.
NOTA: Date fiind tehnicile moderne de mentinere a balantei hidro-electrolitice la pacientul inconstient sau foarte bolnav, riscul unei stari igienice proaste a cavitatii bucale este mai mic decat in cazul pacientului care refuza sa manance sau sa bea sau care devine deshidratat.

De aceea la acesti pacienti este foarte importanta mentinerea unei bune stari de hidratare astfel incat glandele salivare sa poata functiona normal. Punerea la dispozitie a unui lighean si a instrumentelor de toaleta necesare. Pacientul trebuie plasat intr-o pozitie cat mai stabila. Apoi va fi incurajat sa-si spele si sa-si stearga fata si mainile, si daca este posibil si bratele si trunchiul (cu conditia ca aceasta sa nu cauzeze prea multa oboseala).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.