Inginerie si management in alimentatia publica si agroturism

3x puncte

categorie: Management

nota: 8.55

nivel: Facultate

b)Diferentele de perceptie.
Perceptia este procesul prinn care indivizii selecteaza si interpreteaza senzorial stimuli si informatii in functie de propiile repere si imaginea generala despre lume si viata.

Modul in care noi privim lumea este influentat de experientele noastre anterioare, astfel ca, persoane de diferite varste, nationalitati, culturi, educatie, ocupatie, sex,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inginerie si management in alimentatia publica si agroturism

b)Diferentele de perceptie.
Perceptia este procesul prinn care indivizii selecteaza si interpreteaza senzorial stimuli si informatii in functie de propiile repere si imaginea generala despre lume si viata.

Modul in care noi privim lumea este influentat de experientele noastre anterioare, astfel ca, persoane de diferite varste, nationalitati, culturi, educatie, ocupatie, sex, temperament, vor avea alte perceptii si vor recepta situatiile in mod diferit. Diferentele de perceptie sunt deseori numai radacina multor alte bariere de comunicare.
Exista o mare probabilitate ca receptand mesajele, oamenii sa vada si sa auda exact ceea ce s-a preconizat prin mesaj, dar nu sunt excluse nici situatiile de avaluare gresita (si nu pot fi eliminate).

Deci o bariera (poate cea mai importanta) in calea interpretarii obiective a mesajelor o constituie propia perceptie. Oamenii tind sa respinga informatiile care le ameninta reperele, obiceiurile si conceptia despre lume. Cu alte cuvinte suntem tentati sa vedem ceea ce dorim sa vedem si auzim ceea ce dorim sa auzim, evitand sa recunoastem realitatea in sine (aceasta ne poate duce la ceea ce spune ,,a face 2+2 sa dea 5’’).

De asemenea informatiile sunt acceptate si in functie de persoana de la care provin, modul si situatia cum sunt transmise (de exemplu, o observatie privind o eroare de exprimare poate fi acceptata sau considerata ca amenintare, in functie daca provine de la un prieten sau de la un strain).

Pentru manager, perceptia diferita a celor din jur constituie un obstacol care poate fi diminuat sau eliminat prin efortul de a cunoaste si intelege oamenii astfel incat sa poata fi depasite situatiile in care comunicare este deformata.

Comunicarea, in general, si cea organizationala, in special, este ingreunata deoarece:
-fiecare dintre noi suntem tentati sa presupunem ca oamenii se vor comporta in aceleasi situatii, in acelasi mod;
-exista tendinta de a incartirui pe cei din jurul nostru in categorii stereotipe: buni, rai, destepti, incompetenti;
-prima impresie deformeaza judecatile ulterioare, tansformandu-le de regula, in prejudecati;

-simpatia noastra fata de altii, creste sau scade in masura in care descoperim sau nu trasaturi, preferinte, caracteristici comune;
-exista tendinta de a extinde faptele, atitudinile, punctele de vedere ocazionale ori negative la intregul comportament al unui individ (constatarea ca un individ nu s-a descurcat intr-o anumita situatie, nereusind sa ia o decizie corecta, se poate transforma in opinia ca este incapabil, incompetent, lipsit de simtul orientarii);

-instinctiv, oamenii folosesc propiile repere si conceptii in judecarea altora, convinsi ca adevarul si dreptatea le apartine. Frecvent, se uita faptul ca nu exista raspunsuri ,,corecte’’ atunci cand oamenii sunt invitati sa-si interpreteze propiile sentimente, atitudini, impresii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.