Ingenunchere si penitenta

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.62

nivel: Facultate

Intr-o scrisoare deschisa semnata de Hillary Clinton, senator de New York, Romania a fost somata sa indeparteze chiar si portretul Maresalului din galeria portretelor premierilor romani [din cladirea Guvernului, nota A.M.]. Octogenari de origine romana, care au devenit cetateni americani dupa razboi, au fot declarati criminali de razboi de catre tribunale americane, li s-a retras cetatenia america[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ingenunchere si penitenta

Intr-o scrisoare deschisa semnata de Hillary Clinton, senator de New York, Romania a fost somata sa indeparteze chiar si portretul Maresalului din galeria portretelor premierilor romani [din cladirea Guvernului, nota A.M.]. Octogenari de origine romana, care au devenit cetateni americani dupa razboi, au fot declarati criminali de razboi de catre tribunale americane, li s-a retras cetatenia americana si au fost expulzati in Romania pentru a fi judecati si condamnati.

Elie Wiesel a inaugurat personal un monument al holocaustului in Romania si l-a avertizat pe presedintele Iliescu si premierul social democrat Adrian Nastase: "Nu intoarceti spatele trecutului. Integrati-l in viata voastra si veti inflori. Uitati-l, si veti fi osanditi" (New York Times, 31 iulie 2002).

Ceva mai putin de un an dupa aceasta, pe 12 iunie 2003, guvernul roman, intr-o incercare efemera de revolta, a declarat: "Guvernul incurajeaza cercetarile privind Holocaustul in Europa - incluzand documente referitoare la sau gasite in arhivele romanesti - insa subliniaza cu tarie ca intre 1940 si 1945 nu a avut loc nici un Holocaust intre hotarele Romaniei" - ceea ce era corect.

Cinci zile mai apoi, "ca rezultat la presiunii internationale", al furiei Israelului si al indignarii Institutului Yad Vashem din Jerusalem, Bucurestiul si-a rectificat pozitia si, pe 17 iunie, a dat publicitatii o declaratie in care se arata ca guvernul Antonescu "s-a facut vinovat de crime de razboi, pogromuri si deportari in masa ale evreilor romani in teritorii ocupate sau controlate de armata romana", adaugand ca regimul de ocupatie a intreprins "metode de discriminare si exterminare care sunt parte a Holocaustului" (vezi Radio Free Europe/Radio Liberty).

Pe 14 februarie 2004, presa a anuntat pocairea politicianului "de extrema dreapta" C. V. Tudor: "Imi cer iertare tuturor evreilor. M-am schimbat". El si-a afirmat intentia de a conduce un grup de membri ai Partidului Romania Mare in vizita la fostul lagar de concentrare Auschwitz in sudul Poloniei, in acel an. El a promis de asemenea ca, daca va fi ales presedinte, va introduce studiul Holocaustului in scoli" (vezi Jerusalem Post).

Astfel, precum am vazut, Le Monde din 17 noiembrie 2004 a anuntat intr-un titlu de trei propozitii: "Romania a admis formal participarea la exterminarea evreilor. Presedintele Iliescu isi asuma 'intreaga responsabilitate a statului' pentru Shoah. Aproximativ 400.000 de evrei si 11.000 de tigani au fost ucisi." Cifrele acestea nu corespund, evident, nici unui adevar istoric; ele constituie o simpla indicatie a "notei de plata" care va fi prezentata romanilor.

Articolul reaminteste ca, nu de mult, Ion Iliescu incercase sa "minimizeze tragedia evreilor in Europa si in special in Romania" intr-un asemenea grad incat "ziarul Jerusalem Post a chemat la izolarea sefului statului roman pe scena internationala, asemanandu-l liderului austriac extremist Jorg Haider".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.