Infractiuni si contraventii la prevederile Legii Nr. 16 1996

3x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Liceu

Detinatoare si valorificatoare de documente istorice de importanta istorica, dar si practica, institutiei Arhivelor Nationale i se confera prin legislatia in vigoare un set de atributii in relatiile cu creatorii si detinatorii de documente, cuprinse in acelasi art. 5, in scopul asigurarii materialului arhivistic.
In relatiile cu creatorii si detinatorii de documente, un rol central il ocupa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Infractiuni si contraventii la prevederile Legii Nr. 16 1996

Detinatoare si valorificatoare de documente istorice de importanta istorica, dar si practica, institutiei Arhivelor Nationale i se confera prin legislatia in vigoare un set de atributii in relatiile cu creatorii si detinatorii de documente, cuprinse in acelasi art. 5, in scopul asigurarii materialului arhivistic.
In relatiile cu creatorii si detinatorii de documente, un rol central il ocupa, dupa cum se stie, activitatile de indrumare si control.
Controlul modului de aplicare a legislatiei arhivistice la creator, urmeaza in mod obligatoriu indrumarii acestuia, prin forme multiple.

Din varii motive, in pofida activitatii de indrumare (instruiri la fata locului si la sediu, explicatii privind intocmirea unui nomenclator arhivistic, modul de efectuare a operatiunilor de ordonare, inventariere si selectionare, s.a.) se contata inca incalcari ale prevederilor legale in vigoare, mai precis, cele prevazute la cap. III din Legea 16/1996 "Obligatiile creatorilor si detinatorilor de documente", respectiv ramaneri in urma, in ce priveste evidenta documentelor cu repercusiunile ce deriva de aici, adica selectionarea si nepregatirea documentelor spre pastrare permanenta la Arhivele Nationale.

Constatarile noastre, pe parcursul ultimilor 5 ani duc la concluzia ca motivele acestor neajunsuri sunt de cele mai multe ori de natura subiectiva, intrucat cei mai multi detinatori dispun de un potential uman si conditii materiale, cel putin la nivel satisfacator, inclusiv la detinatorii din domeniul administratiei publice locale.In atributiile de indrumare si control la creatori si detinatori, colectivul D.J.A.N. Covasna a intalnit si aspecte care se constituie in contraventii: neintocmirea nomenclatorului dosarelor, neinventarierea documentelor, neselectionarea acestora, nedepunerea la Arhivele Nationale a documentelor ce fac parte din Fondul Arhivistic National prin continutul informativ, neasigurarea conditiilor de pastrare si protejare a documentelor create si detinute de unitate, neactualizarea comisiilor de selectionare si a compartimentelor de arhiva, aspecte care se regasesc in cap. VI din Legea 16/1996 - art. 29 (Raspunderi si sanctiuni).

In vederea stabilirii masurilor se aplica Normele privind organizarea si desfasurarea activitatii de control asupra aplicarii legislatiei arhivistice si de sanctionare a contraventiilor la prevederile Legii 16/1996, aprobare prin Ordinul de Zi nr. 336/25.03.1998.Astfel, neinventarierea documentelor, sursa celor mai multe neajunsuri in activitatea de arhiva la creatori si detinatori, pot avea drept subiecti ai contraventiilor: sefii unitatilor creatoare si detinatoare, daca nu au luat masurile organizatorice corespunzatoare, respectiv numirea prin decizie a responsabilului cu activitatea de arhiva si a compartimentelor de arhiva, cf. art. 23 din Legea 16/1996; sefii compartimentelor daca nu s-au conformat obligatiei de a depune documentele apartinatoare compartimentului respectiv, cu inventar, responsabilului cu munca de arhiva si acestia din urma, daca nu au efectuat inventarierea documentelor.

Din actiunile in aceasta directie intreprinse de D.J.A.N. Covasna rezulta concluzia ca, in general, conducerile unitatilor, inclusiv din administratie-nu controleaza activitatea responsabililor cu activitatea de arhiva, a comisiilor de selectionare sau a compartimentului de arhiva, desi sunt constituite prin decizia sefului unitatii. In aceasta situatie, constatandu-se inactivitatea factorilor mentionati, numiti prin decizie, si conducerea unitatii respective este pasibila de sanctiuni contraventionale sau cel putin avertizata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.