Infractiuni privind piata de capital

3x puncte

categorie: Drept

nota: 8.58

nivel: Facultate

Obiectul juridic generic al infractiunilor din acest act normativ si, implicit, al infractiunii de fata este reprezentat de relatiile sociale care au in vedere asigurarea desfasurarii corecte a activitatii din domeniul pietei de capital.Obiectul juridic specific al infractiunii are in vedere corectitudinea informatiilor prezentate in situatiile fincanciare a societatilor comerciale care emit titlu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Infractiuni privind piata de capital

Obiectul juridic generic al infractiunilor din acest act normativ si, implicit, al infractiunii de fata este reprezentat de relatiile sociale care au in vedere asigurarea desfasurarii corecte a activitatii din domeniul pietei de capital.Obiectul juridic specific al infractiunii are in vedere corectitudinea informatiilor prezentate in situatiile fincanciare a societatilor comerciale care emit titluri de valoare admise la tranzactionare pe piata de capital.

Obiectul material este reprezentat de situatiile financiare ale societatii comerciale, situatii in care sunt inserate datele si informatiile inexacte.Subiectul activ al infractiunii il reprezinta persoana fizica ce indeplineste conditiile generale pentru a raspunde din punct de vedere penal si ocupa in cadrul societatii comerciale una dintre functiile indicate de norma de incriminare: administrator, director si/sau director executiv.

Administratorul societatii comerciale este persoana investita pentru a realiza vointa sociala a societatii. Pot exista unul sau mai multi administratori, iar in acest caz, ei formeaza un consiliu de administratie. Directorul sau directorul general al societatii comerciale este presedintele consiliului de administratie, iar directorul executiv este persoana prin intermediul careia se executa operatiunile societatii.

Participatia penala este posibila sub toate formele sale. Coautoratul va fi intalnit atunci cand societatea comerciala are, spre exemplu, doi directori executivi, iar datele si informatiile false sunt prezentate de amandoi. De asemenea, se poate intalni si participatia impropie, atunci cand, in exemplul anterior, caracterul fals al datelor prezentate in situatiile financiare este cunoscut numai de unul din cei doi directori executivi.

Subiectul pasiv al infractiunii este si el circumstantiat de norma de incriminare acesta fiind un actionar al societatii comerciale. Actionarii sunt detinatorii actiunilor societatii, ca titluri de valoare ce reprezinta o fractiune din capitalul social.

Elementul material al laturii obiective consta in prezentarea unor situatii financiare inexacte si a unor informatii nereale privind conditiile economice ale societatii. Prin conditii economice ale societatii se inteleg imprejurarile de natura economica (baza materiale, organizarea activitatii, solvabilitatea) in care in context se desfasoara activitatea societatii comerciale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.