Infractiuni informatice avand ca exemplu accesul neautorizat la calculator

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.99

nivel: Facultate

Rolul dominant al informaticii in zilele noastre este ilustrat de faptul ca insusi statul roman sustine procesul de informatizare a societatii si evolutia acesteia catre o societate bazata pe informatie, denumita societatea informatiei. In cadrul acesteia, colectarea, stocarea, prelucrarea, transmisia, diseminarea, si utilizarea cunostintelor si informatiilor, inclusiv dezvoltarea tehnicilor de co[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Infractiuni informatice avand ca exemplu accesul neautorizat la calculator

Rolul dominant al informaticii in zilele noastre este ilustrat de faptul ca insusi statul roman sustine procesul de informatizare a societatii si evolutia acesteia catre o societate bazata pe informatie, denumita societatea informatiei. In cadrul acesteia, colectarea, stocarea, prelucrarea, transmisia, diseminarea, si utilizarea cunostintelor si informatiilor, inclusiv dezvoltarea tehnicilor de comunicatie interactiva, joaca un rol decisiv.De-a lungul timpului, calculatorul a patruns in aproape toate domeniile de activitate.

Astfel, criminalitatea informatica a luat o amploare deosebita, intrand in atentia publica in tarile puternic dezvoltate, dar si la noi.O infractiune cu ajutorul calculatorului a fost catalogata ca fiind orice situatie in care calculatorul a fost tinta infractiunii, un instrument de comitere a infractiunii sau atunci cand acesta este incidental, dar semnificativ legat de comiterea infractiunii.Cu multi ani in urma au existat unele comentarii care avertizau ca, intr-o buna zi, computerul va fi implicat in toate formele de delincventa. Se pare ca a existat o mare doza de adevar in aceste previziuni si, mai mult, acestea au ramas valabile si in ziua de azi.

Daca luam in considerare statisticile din ultimii cinsprazece ani, se poate sustine cu tarie ca infractiunea asistata de calculator nu poate fi socotita deloc inofensiva si ca fenomenul este intr-o continua crestere.Unii autori considerau ca este o gresala sa se foloseasca aceasta notiune de criminalitate prin computer, deoarece discrediteaza informatica. De exemplu, profesorul Nagel de la IBM sustinea ca nici macar inteligenta artificiala nu poate produce "computere criminale" si ca doar omul poate fi criminal, caci numai el are puterea de a converti orice lucru bun in arme.

Un calculator nu poate garanta o crima perfecta, desi poate face ca unele ilegalitati sa devina mai eficiente. El poate, de exemplu, sa permita citirea informatiilor, impiedicand asfel organelor de cercetare la ele, iar aceasta este o posibilitate intens exploatata de infractori, inclusiv teroristi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.