Infractiunea de talharie

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Toate aceste infractiuni constau in diferite atingeri aduse patrimoniului unei persoane si anume in diferite schimbari ale situatiei ori stari de fapt a bunurilor produse prin sustragerea, insusirea, distrugerea, risipirea sau impiedicarea folosirii lor. Ele impiedica realizarea drepturilor subiective care au ca obiect bunurile a caror situatie de fapt a fost schimbata si, prin savarsirea lor, tul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Infractiunea de talharie

Toate aceste infractiuni constau in diferite atingeri aduse patrimoniului unei persoane si anume in diferite schimbari ale situatiei ori stari de fapt a bunurilor produse prin sustragerea, insusirea, distrugerea, risipirea sau impiedicarea folosirii lor. Ele impiedica realizarea drepturilor subiective care au ca obiect bunurile a caror situatie de fapt a fost schimbata si, prin savarsirea lor, tulbura, impiedica sau chiar zadarnicesc desfasurarea normala a relatiilor de ordin patrimonial. De aici, rezulta si necesitatea ocrotirii penale a patrimoniului.

In incriminarea atingerilor aduse patrimoniului, legea tine seama de caracterul ilicit al actiunilor faptuitorului, iar nu de pozitia juridica a victimei, scopul incriminarii fiind apararea situatiilor, de fapt ale bunurilor in sfera patrimoniala.Toate infractiunile contra patrimoniului cuprind in structura lor o situatie preexistenta pe care se grefeaza comiterea faptei. Aceasta consta intr-o anumita situatie de fapt in care se gaseste bunul, situatie care este modificata prin comiterea infractiunii.

Infractiunile contra patrimoniului sunt prevazute in Codul Penal, in Titlul al III-lea, denumit" Infractiuni contra patrimoniului" art. 208-2221. Infractiunile contra patrimoniului, cu toate ca au fost tratate in mod separat in functie de calitatea persoanei vatamate in Titlul III si IV al Codului Penal (Titlul IV fiind abrogat prin Legea 14011 996), termenul de "obstesc" a fost inlocuit cu cel "public" prin modificarea art. 145 din Codul Penal, dandu-se si o noua titulatura.
In acest context, infractiunea de talharie, ca infractiune patrimoniala, este prevazuta la art. 211 Cod Penal.

Infractiunea de talharie este privita de legea penala ca o infractiune contra patrimoniului. Ca infractiune contra patrimoniului, talharia constituie cea mai grava forma sub care se poate comite fapta de furt. Elementul circumstantial de calificare este indreptat impotriva persoanei, aceasta interferenta intre relatii sociale diferite - pe de o parte, relatii privind patrimoniul, iar pe de alta parte relatii referitoare la persoana - creaza anumite implicatii in sfera altor
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.