Informatizarea, caracteristica principala si directiile de baza

7x puncte

categorie: Informatica

nota: 10.00

nivel: Liceu

Se stie ca primele incercari de interconectare dintre calculatoare au fost efectuate in Statele Unite ale Americii inca in timpul campaniei razboiului rece pentru asigurarea reactiei bazelor militare. Spre sfirsitul anilor 80 au aparut noduri de comunicare puternice care asigurau legatura dintre universitatile principale ale SUA. Interconectarea calculatoarelor unei universitati era efectuata in f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Informatizarea, caracteristica principala si directiile de baza

Se stie ca primele incercari de interconectare dintre calculatoare au fost efectuate in Statele Unite ale Americii inca in timpul campaniei razboiului rece pentru asigurarea reactiei bazelor militare. Spre sfirsitul anilor 80 au aparut noduri de comunicare puternice care asigurau legatura dintre universitatile principale ale SUA. Interconectarea calculatoarelor unei universitati era efectuata in forma de retea. Ce este o retea? O retea se defineste drept un grup de computere capabile sa comunice unele cu altele, sa partajeze fisiere, date, programe sau operatii.

Computerele intr-o retea sunt conectate prin hardware si software. Hardware-ul reprezinta legatura fizica dintre computere (legaturi telefonice, fibre optice, routere, placi de retea si, propriu-zis, calculatoarele). Software-ul este reprezentat de programele care fac posibila utilizarea hardware-ului pentru comunicatii si schimbul de informatie. Software care permite lucrul in retea respecta un sir de reguli care sunt cunoscute sub denumirea de protocol de retea. Reteaua poate fi inter-operabila.

Adica diferite computere de diferite tipuri, folosind diferite sisteme de operare, pot fi conectate, pot sa comunice unele cu altele, sa partajeze informatia, daca respecta aceleasi protocoale de retea. Aceste retele conectate eventual la alte retele, ale altei universitati, formeaza reteaua de retele. Experimentul a fost destul de impresionant, posibilitatea comunicarii prin intermediul calculatoarelor unite in retea a atras noi doritori de utilizare a acestui serviciu cu atit mai mult preturile mici, in comparatie cu metodele traditionale favorizau aceasta afacere.

Urmatoarea etapa a fost interconectarea tuturor retelelor de retele intr-o retea GLOBALA numita INTERNET. Pentru ca INTERNET-ul este o combinatie a mai multor retele interconectate de o structura complicata este destul de greu de a efectua controlul total asupra acestui "gigant" informational. Administrarea INTERNET-ului este practic imposibila. Din aceasta cauza nu exista nici persoana fizica, si nici juridica care ar avea drepturi de proprietar si autoritate totala asupra INTERNET-ului. In acelasi timp, exista organizatii de voluntari care isi propun pentru rezolvare unele probleme de accesare, alocare de resurse, stabilirea standartelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.