Informatii din documentele locale privind cauza nationala la romanii din Trei Scaune

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Liceu

Apare semnificativ faptul ca miscarile nationale ale romanilor ardeleni si munteni sub conducerea lui Horea, Closca si Crisan, respectiv Tudor Vladimirescu, au avut ecou in randul iobagilor romani din Trei Scaune, fapt semnalat in documentele apartinatoare fondului familial Kalnoky (mare latifundiar maghiar, jude regal pe la 1784) sau in fondul Sepsi, continand rapoarte cu referire la cele de mai [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Informatii din documentele locale privind cauza nationala la romanii din Trei Scaune

Apare semnificativ faptul ca miscarile nationale ale romanilor ardeleni si munteni sub conducerea lui Horea, Closca si Crisan, respectiv Tudor Vladimirescu, au avut ecou in randul iobagilor romani din Trei Scaune, fapt semnalat in documentele apartinatoare fondului familial Kalnoky (mare latifundiar maghiar, jude regal pe la 1784) sau in fondul Sepsi, continand rapoarte cu referire la cele de mai sus: "exista stiri ca iobagii de aici sunt gata sa se ridice la lupta alaturandu-se razvratitilor, rare sunt satele unde sa nu fie agitatii" (Raport al judelui regal catre guvernul Transilvaniei - 1784).

S-au pastrat marturii despre ridicarea romanilor de la 1848/1849. Ideea de libertate si unitate nationala se cristalizase la romanii din Trei Scaune. Lupta lor pentru demnitate nationala a imbracat forme dramatice. Cum Dieta de la Cluj (17/29 mai) proclamase "unirea" Transivaniei cu Ungaria, la care au aderat si secuii, la Lutita (3/15 oct.), ideile democratice - emanatii ale revolutiei maghiare - s-au dovedit simple iluzii pentru romanii ardeleni, inclusiv pentru cei din Trei Scaune. N-au fost feriti nici ei de gravele consecinte ale neintelegerilor romano-maghiare. In spatiul judetului au avut loc lupte violente intre detasamentele de secui si legiunea romaneasca a Tarii Barsei.

Din monografia comunei Araci realizata de G.G. Rafiroiu, membru corespondent al sectiei istorice Astra in ciclul "din tinutul sacuizat", publicata in 1938, pe baza unor izvoare de arhiva ale parohiei ortodoxe Araci (care din nefericire nu se mai pastreaza), citam: "Anul 1848 deschide zorile unor vremuri mai bune. In vecinatatea Aracilor, in 29 nov. se da o lupta intre secui si legiunea romana a Tarii Barsei, condusa de Constantin Secareanu si Constantin Ioan. Victoria a fost de partea secuilor. O luna mai tarziu, pe vechiul loc se da o alta lupta, de data aceasta victoria fu de parte romanilor. La 2 ianuarie 1849 se incheie un tratat cunoscut sub numele de "Tratatul de la Araci", care nu a insemnat decat un armistitiu. Secuii revin.

Dintre conducatorii romani din Araci, Ioan Ciucasel este primul martir din comuna. Dar sangele varsat deschide o noua epoca in istoria Aracilor, toti iobagii devin proprietari peste curtile si pamanturile pe care au asudat zi si noapte, secole intregi". Un rol de exceptie in dezvoltarea constiintei de neam la romanii din Trei Scaune l-a jucat ASTRA. De la infiintare, 1861, din putinele documente pastrate si care, deci ne stau la indemana, in Transilvania, ASTRA, pentru cateva decenii, s-a constituit in obstacol esential in calea desnationalizarii totale a romanilor de aici.

Aproape tot ce insemna viata spirituala si culturala se leaga de activitatea ASTREI: biserica, scoala, limba materna - elemente fundamentale ce ne-au asigurat dainuirea peste toate nedreptatile istorice la care romanii au fost supusi: "Crestinii nostri din comuna San Giorgiu din Trei Scaune, vazand ca biserica lor este atat de ruinata... de asemenea scoala lor e atat de mica si intunecoasa, incat numai cu greu se mai pot tine prelegeri (scoala dateaza din 1799 fiind una din primele scoli romanesti din judet - n.n.), au hotarat in sinodul parohial reconstructia, atat a bisericii, cat si a scolii, adunand pentru scopul acesta, dupa putinta lor, o cantitate oarecare de materiale si o mica suma de bani...
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.