Informatii despre crizele petrolului in lumea contemporana

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Pe plan mondial, adevarata problema a petrolului s-a ivit la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, adica atunci cand s-a trecut la utilizarea pe scara tot mai larga a derivatelor obtinute din "aurul negru". In decursul a numai cateva decenii, petrolul a devenit unul din elementele fundamentale ale vietii economice moderne.

El reprezinta, dupa unii specialisti in domeni[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Informatii despre crizele petrolului in lumea contemporana

Pe plan mondial, adevarata problema a petrolului s-a ivit la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, adica atunci cand s-a trecut la utilizarea pe scara tot mai larga a derivatelor obtinute din "aurul negru". In decursul a numai cateva decenii, petrolul a devenit unul din elementele fundamentale ale vietii economice moderne.

El reprezinta, dupa unii specialisti in domeniu - "sangele economiei", constituind, in epoca contemporana un "meniu de bolta pentru industrie, transport si prima conditie pentru apararea nationala a statelor". Petrolul a devenit "universal si international", toate tarile incepand sa-l caute frenetic in solul lor, deoarece el aduce independenta economica si multa bogatie.

Petrolul a retinut, incepand cu anul 1900, tot mai mult atentia statelor producatoare si neproducatoare ale pretiosului combustibil astfel incat, si unele si celelalte s-au aratat preocupate sa-si asigure cantitatile necesare unei bune dasfasurari a vietii lor economice, iar altele (SUA indeosebi), s-au folosit de avantajul posedarii unor bogaterezerve de titei pentru a-si extinde dominatia economica si, in consecinta, dominatia politica, in diverse zone de pe glob. O caracteristica importanta a evolutiilor in domeniul energiei este integrarea productiei de titei cu operatiunile de rafinare si marketing.

Multe tari in dezvoltare exportatoare de petrol, au trecut la astfel de programe de integrare. Marile companii de petrol au ajuns la o integrare semnificativa. Exprimata prin raportul dintre capacitatea de rafinare si productia lichida, integrarea se realizeaza, dupa un deceniu, pe companii, astfel (%): Saudi Aramco (Arabia Saudita) - 27 , Pemex (Mexic) - 60, NIOC (Iran) - 26, INOC (Irak) - 30, Exxon (SUA) - 221,Royal DutchShell (Olanda-Anglia) - 233, PDVSA (Venezuela) - 76, numai rafinariile interne. British Petroleum (Marea Britanie) 157, Chevron (SUA) - 201, Sonotrach (Algeria)- 43, Texaco (SUA) - 201,KPC (Kuwait) - 84, NNPC (Nigeria) - 25, Amoco (SUA) -130, Mobil (SUA) - 265.

Din aceste date rezulta ca integrarea companiilor din tarile dezvoltate depaseste cu mult productiile proprii (peste 100 %), pe cand cele din tarile in dezvoltare sunt cu mult sub aceste productii (sub 100%). Cresterea investitiilor in exploatarile si productia de petrol in tarile dezvoltate s-a datorat in mare parte companiilor nationale de petrol din tarile Europei Occidentale si companiilor particulare din Japonia.

Concomitent,companiile petroliere traditionale din SUA si Europa Occidentala si-au reorientat investitiile catre prospectiuni petroliere din tarile in dezvoltare exportatoare de petrol. Ele si-au manifestat interesul pentru stabilirea de noi relatii cu tarile care au infaptuit anterior nationalizarea resurselor de petrol.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.