Informatia contabila

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.68

nivel: Facultate

Jurnalul privind consumurile si alte iesiri de stocuri serveste pentru inregistrarea lunara a operatiilor in creditul conturilor de valori materiale in baza documentelor justificative sau a centralizatoarelor pe operatii, in functie de metoda folosita pentru contabilitatea analitica a materialelor. In antetul coloanelor se inscrie simbolul fiecarui cont creditor avand drept corespondent conturile [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Informatia contabila

Jurnalul privind consumurile si alte iesiri de stocuri serveste pentru inregistrarea lunara a operatiilor in creditul conturilor de valori materiale in baza documentelor justificative sau a centralizatoarelor pe operatii, in functie de metoda folosita pentru contabilitatea analitica a materialelor. In antetul coloanelor se inscrie simbolul fiecarui cont creditor avand drept corespondent conturile debitoare care arata natura operatiei economice.

Situatia privind miscarea stocurilor, desi face parte din categoria jurnalelor auxiliare, se instituie ca o balanta de verificare a conturilor de stocuri si totodata ca o situatie de calcul si repartizare a diferentelor de pret aferente stocurilor. Formularul se completeaza la sfarsitul fiecarei luni, pe baza jurnalelor in care apare debitul conturilor de materiale si ale conturilor de diferente de pret.

Coloanele formularului se completeaza de asa maniera incat sa permita fie calcularea unui coeficient de repartizare comun tuturor materialelor, fie a mai multor coeficienti diferentiati pe conturi sau grupe de materiale.Jurnalul privind salariile si contributia la asigurarile sociale, dupa cum este si denumit, serveste pentru inregistrarea lunara a operatiilor in creditul conturilor privind salariile, CAS, contributia pentru constituirea ajutorului de somaj si altor cheltuieli privind protectia sociala, avand la baza statele de salarii.

Jurnalul poate fi elaborat pe toata intreprinderea sau pe entitatile tehnico-organizatorice ale acesteia. Jurnalul privind vanzarea produselor si alte iesiri este destinat inregistrarii operatiilor privind vanzarea produselor si a altor iesiri, precum si a veniturilor din vanzarea produselor, executarea lucrarilor si prestarea serviciilor. Se intocmeste zilnic sau la intervale scurte de timp pe baza unor documente justificative sau centralizatoare.

Stabilirea rulajelor, soldurilor si a coeficientului de repartizare a diferentelor de pret, intre preturile de inregistrare si costul efectiv care se reflecta in coloane distincte ale conturilor de produse se realizeaza pe baza unei situatii intocmite in prealabil, similara Situatiei privind miscarea stocurilor. Jurnalul privind operatiuni diverse se elaboreaza pentru inregistrarea operatiilor in creditul conturilor care nu prezinta dezvoltare analitica sau a caror dezvoltare se asigura pe fise separate, dar care nu sunt cuprinse in alte jurnale.

Completarea jurnalului se face pe baza documentelor justificative sau centralizatoare, pe genuri de operatii, pe grupe de conturi care au legatura intre ele sau in ordinea simbolurilor conturilor. La sfarsitul lunii, dupa inregistrarea in jurnal a tuturor operatiilor, se face gruparea sumelor pe conturi corespondente debitoare, verificandu-se ca totalul sumelor obtinute in urma gruparii sa fie egal cu rulajul creditor al contului pentru care s-a facut gruparea.

Situatia privind avansurile de trezorerie este utilizata, pe de o parte, pentru realizarea contabilitatii analitice a avansurilor date spre decontare, precum si a cheltuielilor decontate, iar pe de alta parte, ca document centralizator pentru inregistrarea cheltuielilor decontate in jurnalul pentru creditul contului 542 "Avansuri de trezorerie". Se intocmeste pe masura efectuarii operatiilor in baza documentelor specifice (Dispozitii de plata-incasare catre casierie, Ordin de deplasare), la care sunt anexate documentele justificative de cheltuieli.

Atat avansul acordat, cat si decontarea acestuia se inscriu pe acelasi rand, iar la sfarsitul lunii se stabilesc pozitiile ramase nelichidate, respectiv soldurile care se transcriu in formularul lunii urmatoare. Dupa cum se observa, contabilitatea analitica se poate tine fie direct pe aceste jurnale, fie cu ajutorul celorlalte formulare tipizate comune (fisa de cont analitica pentru valori materiale, fisa de cont pentru operatiuni diverse etc.) sau specifice, folosite in acest scop.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.