Informatia ca notiune in telecomunicatii

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.92

nivel: Facultate

Un factor important studiat de catre ingineri este viteza. Daca, bineinteles, viteza semnalului ramane constanta (egala cu viteza luminii in cazul ideal), Nyquist introduce in lucrarea sa din 1924 notiunea de "viteza a unei linii" definita in raport cu "numarul de elemente ale semnalului [transmis] pe secunda". Ceea ce pune implicit problema metodelor de codaj, dar Nyquist consacra o sectiune din [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Informatia ca notiune in telecomunicatii

Un factor important studiat de catre ingineri este viteza. Daca, bineinteles, viteza semnalului ramane constanta (egala cu viteza luminii in cazul ideal), Nyquist introduce in lucrarea sa din 1924 notiunea de "viteza a unei linii" definita in raport cu "numarul de elemente ale semnalului [transmis] pe secunda". Ceea ce pune implicit problema metodelor de codaj, dar Nyquist consacra o sectiune din lucrarea sa "alegerii codurilor". Obiectivul este atunci de a putea transmite cat mai rapid posibil si e de observat aici ca obsesia lui "totdeauna mai repede" (criticata de P.

Virilio) se manifesta de fapt concomitent cu primele progrese din domeniul telecomunicatiilor. Unul dintre mijloacele de atingere a acestui obiectiv era si reducerea blocajului de pe linii.
Potrivit lui Jacques Lacan, "Era vorba pentru Bell Telephone Company de a face economii, altfel spus de a face sa treaca un cat mai mare numar posibil de comunicari/comunicatii (mesaje) pe un singur fir. Intr-o tara atat de vasta precum Statele Unite e foarte important de a economisi cateva fire de telecomunicatii si de a face sa treaca mesajele de obicei fade care se vehiculeaza cu ajutorul diverselor aparate de transmisie printr-un numar de cat mai putine fire posibil.

Pornind de la acest lucru s-a inceput cuantificarea comunicarii/comunicatiei. (...) E vorba de a sti care sunt conditiile cele mai economice de a putea transmite cuvinte pe care oamenii le recunosc. De sens, nimeni nu se ocupa".
Randurile de mai sus fac parte din cartea a II-a a Seminarului lui Jacques Lacan (1901-1981) si se regasesc in capitolul 6, consacrat aplicarii notiunii stiintifice de informatie in stiintele umane, ceea ce ne va explica interesul psihanalistului pentru acest tip de chestiuni.

Aceasta referinta istorica ii va permite aici, in lectia sa despre "circuit", sa diferentieze vorbirea de comunicare, asa cum e definita cea din urma in societatea noastra dupa ce a facut obiectul amintitei cuantificari. Notam deja aici ca problema sensului unui mesaj nu este efectiv luata in considerare.
Aceasta optica de rentabilizare a liniilor e cea pe care o dezvoltasera primele tehnici de multiplexaj permitand transmiterea mai multor comunicari/comunicatii (mesaje) pe aceeasi cale. Anumite linii fiind inchiriate la vremea aceea, se urmarea de fiecare data marirea vitezei de transmisie si totodata asigurarea calitatii transmisiei, principalele probleme in epoca fiind: utilizarea unei aceleiasi linii in ambele sensuri, fenomenele distorsiunii si cele ale slabirii semnalului odata cu distanta.

Pentru a rezolva cea din urma problema, mai ales in telefonie, liniile au fost dotate cu "amplificatori", cu atat mai numerosi cu cat calea de comunicatie era mai lunga. Pentru o tara de talia Statelor Unite, nevoia de a pune la punct alternative la acest procedeu se facea simtita bineinteles cu mai multa claritate decat pentru tarile europene. Acest sistem necesita surse de energie punctuale si, inainte de toate, o importanta mana de lucru pentru asigurarea mentinerii functionarii tuburilor cu vid de folosinta redusa continute in "amplificatorii" necesari conservarii amplitudinii initiale a semnalului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.