Influente sociale ale comportamentului

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.32

nivel:

3)Anomalii ale comortamentului si varsta

Relatia dintre varsta si inclinatiile catre comiterea de acte anti sociale pare a fi dupa multi autori indiscutabil . Astfel , dupa Adolph Quefelet , ,,varsta constituie , fara posibilitate de contrazicere , cauza care actioneaza cu cea mai mare energie pentru dezvoltarea sau pentru atenuarea inclinatiei la crima …” (Psiholo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Influente sociale ale comportamentului

3)Anomalii ale comortamentului si varsta

Relatia dintre varsta si inclinatiile catre comiterea de acte anti sociale pare a fi dupa multi autori indiscutabil . Astfel , dupa Adolph Quefelet , ,,varsta constituie , fara posibilitate de contrazicere , cauza care actioneaza cu cea mai mare energie pentru dezvoltarea sau pentru atenuarea inclinatiei la crima …” (Psihologia si psihopatologia comportamentului , pagina 208, Dr. Tiberiu Vlad , Dr. Cristian Vlad , Editura Militara , 1978) . El preciza ca aceasta inclinatie pare sa se dezvolte in functie de intensitatea fortei fizice si a pasiunilor din om , atingand un maximum spre varsta de 25 de ani , epoca in care dezvoltarea fizica este aproape terminate . Dezvoltarea intelectuala si morala , care se realizeaza mai incet , atenueaza treptat inclinatia la crima , care diminua cu timpul si mai mult prin slabirea fortei fizice si a pasiunilor .

Rezultatele unor investigatii confirma observatia ca varsta este un factor foarte important pentru dezvoltarea sau estomparea tendintelor la delicate , atat ca frecventa , cat si ca gravitate . Dupa multi specialisti , obiectivitatea bolilor psihice care survin la varste fragede este greu de apreciat , frontierele dintre sanatate si boala fiind inca insuficient trasate ; de cele mai multe ori se vorbeste de ,,stari” si de tulburari de comportament .
Pe plan international s-a descoperit ca : ,,anomaliile si delicventa juvenila nu mai sunt de domeniul special al criminologiei , ci constituie o problema generala privind dezvoltarea sociala in timul perioadelor de tensiune “ (Psihologia si psihopatologia comportamentului ,Dr.tiberiu Vlad,Dr. Cristian Vlad , pagina 209 , Editura Militara ,1978) .

Vorbind despre ,,adevarata delicventa “ , R. Mucchielli precizeaza ca ,, comportamentul delicvent nu este decat un comportament , el traduce , exprima , semnifica structura mentala organizata , concreta , un univers al mentalitatilor nocive . Intreaga armata de de paraziti sociali sau de delicventi virtuali , nu sunt nici nevrotici , nici psihotici , nici debili impulsive , nici eliptici care ignora , nici inadaptabili prin defecte de actualizare . Ei sunt sociopati care au un eu normal si puternic , dar care au crescut intr-un anumit mod “ .(Psihologia si patologia comportamentului , pagina 240 , Dr . Tiberiu Vlad , Dr. Cristian Vlad , Editura Militara , 1978 ).

Copilul antisocial , dupa cum remarca Edmundo Butelo , poate fi produsul unei familii insuficiente din punc de vedere psihologic , moral , economic ,educativ sau sociologic. La tendintele ereditare se adauga cele castigate prin influenta mediului , ale carui forte formative dinamice sunt directe sau indirecte .

Limitele cadrului social in care traiesc copiii sunt destul de neclar delimitate . Modelarea copilului depinde foarte mult de atitudinile parentale . C. Oancea da urmatoarele exemple de categorii de copii:
1. Categoria copiilor greu educabili . Acesti copii hiperexcitabili , instabili si cu reactii exaggerate , determina adesea atitudini parentale de rejectie , care ar impune o limitare extrema a libertatii de actiune a copilului . Asa s-ar constitui ,,comportamentul patologoc agresiv “ si ,, reactia agresiva nesocializata prelungita “.
2. Categoria copiilor adoptati. Tulburarile de comportament la acesti copii au o frecventa dubla fata de copiii neadoptati .Frecventa crescuta ar rezulta din nepotrivirea dintre experientele parintiilor si comportamentul copiilor .
3. Categoria tinerilor minori cu tulburari de comportament in crize . Atitudinea parentala de impunere brusca si violenta a unui regim de viata extrem de restrictiv cu certuri si conflicte foarte dure , poate genera de asemenea reactii agresive nesocializate .

4 ) Comportamentul in familie

De-a lungul existentei umane , familia s-a dovedit a fi una dintre cele mai vechi forme de comunitate umana , cea care asigura perpetuarea speciei , evolutia si continuitatea vietii sociale . In sens sociologic , familia este formata din doua personae unite prin casatorie . Caracteristcile specifice ale familiei provin din numeroase functii ale acesteia : fiziologice , psihologice , morale , educationale , economice , emotionale .
Comortamentul in familie este generat de mecanisme psihice care functioneaza similar cu cele ce dau nastere comportamentului interuman cu deosebire ca raspunsurile contin o doza de ascutime diferita .Bunatatea este mai accentuate , intoleranta , inselaciunea mai putin agresive , deoarece relatiile dintre membrii familiei isi fac prezenta si mecanismele psihice ale interesului familial , care prin energie dezvoltata tempereaza sau ridica forta de actiune a celorlalte mecanisme .

Comportament si gandire

Psihologia (din limba greacă: ψυχή psyché = suflet, λόγος logos = știință) este știința care studiază comportamentul uman, inclusiv funcțiunile psihice și procesele mentale ca inteligența, memoria, percepția, precum și experiențele interioare și subiective cum sunt sentimentele, speranțele și motivarea, procese fie conștiente, fie inconștiente.
"Acesti doi termeni constituie o eticheta pentru a desemna tot ceea ce poate un individ sa faca (...). Ele sunt moduri de adaptare si desfasurare provocate de situatia ambientala în care ne aflam, totdeauna selectionate si conduse de sistemele psihofizice care alcatuiesc personalitatea noastra."
În "Dictionar de Psihologie", editura Babel 1997, coordonat de Ursula Schiopu comportamentul si gândirea "...se refera la disponibilitatile generale si caracteristice pe care le exprima o persoana (fata de altele) si care contureaza identitatea ei specifica."

Psihanaliza a fost dezvoltata de Sigmund Freud (1856 - 1939), ca o modalitate de a explora continutul si mecanismele vietii mentale umane. Pregatirea sa l-a facut sa aprecieze importanta factorilor biologici (natura) si a experientei sociale (educatia) pentru dezvoltarea si mentinerea personalitatii umane.
Freud credea ca exista necesitati umane universale care ajuta la ghidarea si modelarea comportamentului uman. Unul este eros "instictul vetii", nevoia oamenilor de a stabili legaturi între ei si altul este thanatos "instinctul mortii", baza înclinatiei agresive

6)Genetica comportamentala

Genetica s-a nascut în zorii acestui secol si în numai câteva decenii a devenit una dintre cele mai fascinante realitati ale lumii noastre. În mai putin de trei decenii a revolutionat zone întinse ale stiintei, de la agricultura la medicina, si tinde sa dea noi dimensiuni stiintelor umaniste, eticei, sociologiei si filozofiei. Descifrarea oricarui proces biologic, începând de la originea vietii si evolutia biologica, ajungând la caracteristicile morfologice, fiziologice si biochimice ale organismelor si terminând cu gândirea si comportamentul uman, nu poate fi realizata decât admitând în sistemul de elemente definitorii componenta ereditara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.