Influenta sistemului financiar global asupra gestiunii financiare la intreprinderi

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.70

nivel: Facultate

1.1. Conceptele de sistem financiar și de structură financiară globală
Mediul financiar în care se încadrează întreprinderile, are caracteristici care permit, în același timp, să se delimiteze domeniul gestiunii financiare și să se justifice instrumentele pe care le folosește și tipurile de reglementări care o orientează și o sancționează.

Ținând seama de interdependența din[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Influenta sistemului financiar global asupra gestiunii financiare la intreprinderi

1.1. Conceptele de sistem financiar și de structură financiară globală
Mediul financiar în care se încadrează întreprinderile, are caracteristici care permit, în același timp, să se delimiteze domeniul gestiunii financiare și să se justifice instrumentele pe care le folosește și tipurile de reglementări care o orientează și o sancționează.

Ținând seama de interdependența dintre componentele acestui mediu, se poate avansa conceptul de sistem financiar pentru a desemna ansamblul de instrumente, instituții, piețe, circuite și tipuri de reglementări care permit realizarea operațiunilor financiare într-un spațiu economic național sau internațional.
Sistemul financiar astfel definit prezintă în majoritatea țărilor forme de organizare tipice, mai mult sau mai puțin specifice, dar durabile. Acest lucru e sugerat de recurgerea la noțiunea de structură financiară. Această noțiune exprimă caracteristicile majore și relativ stabile proprii îmbinării componentelor sistemului financiar.

1.2. Caracteristicile principale ale structurii financiare globale
Se pot sublinia trei caracteristici principale ale structurii financiare într-o anumită țară:
În primul rând, structura financiară globală e caracterizată de gama de instrumente care servesc ca suport al operațiunilor financiare, adică al operațiunilor de decontare, de constituire a economiilor, de finanțare și acoperire a riscurilor financiare. Astfel, diversificarea activelor financiare, extinderea gamei acestora, repartizarea între active de diferite tipuri constituie un aspect major al structurii financiare.

În al doilea rând, structura financiară e caracterizată și de natura și de diferențierea instituțiilor financiare care intervin în mod regulat în procesul de creare, conservare și punere în circulație a activelor financiare. Diversitatea acestor instituții, nivelul lor de specializare, influența lor efectivă asupra comportamentului statului, întreprinderilor și particularilor, valoarea și structura patrimoniului lor și a operațiunilor lor, constituie a doua caracteristică majoră a structurii financiare globale.

Dar analiza structurii financiare nu trebuie să fie limitată la studierea instituțiilor. Ea trebuie să includă și studierea piețelor pe care se negociază și se încheie tranzacțiile privind activele financiare, precum și studierea circuitelor și canalelor care asigură circulația fluxurilor financiare în economia națională și internațională.

În al treilea rând structura financiară globală poate fi caracterizată în termeni cantitativi datorită analizei raporturilor caracteristice între valorile atinse de activele financiare de diverse tipuri. Deasemenea, ea poate fi studiată prin comparația între fluxurile tranzacțiilor (emisiuni noi. tranzacții pe piețe secundare) legate de aceste tipuri diferite de active, prin indicatorii care reflectă ponderea diferitelor tipuri de instituții și de piețe și prin mărimile care exprimă caracteristicile majore ale economiei reale (producție, avuție națională, economii globale, patrimoniul particularilor, al întreprinderilor și al altor instituții).

Structura financiară globală în care-și desfășoară întreprinderile activitatea este caracterizată de un anumit nivel de diferențiere a componentelor sale și printr-un mod specific de combinare a acestora. Complexitatea și stadiul de dezvoltare al structurii financiare globale determină variabilele de acțiune ale gestiunii financiare, termenii problemelor pe care aceasta și le pune. natura soluțiilor pe care Ic poate aduce.

Astfel, un sistem financiar caracterizat de o structură puțin diferențiată apare dominat de gestiunea mecanismelor de creare și circulație a banilor și oferă o gamă limitată de mijloace de finanțare. Problematica gestiunii financiare e ancorată în domeniul autofinanțării și al controlului plăților și încasărilor întreprinderii.
Într-un sistem financiar caracterizat de o intensă diferențiere a instrumentelor, instituțiilor și piețelor, gestiunea financiară a nume-roase întreprinderi trebuie, dimpotrivă, să pună în mișcare o gamă complexă de tehnici de finanțare, plasare, investiții, stăpânire a riscurilor.

În același timp, într-un context determinat, nu toate întreprinderile sunt în mod egal preocupate de diferitele aspecte ale structurii financiare globale. Anumite caracteristici care le sunt proprii le determină posibilitățile de acces la diferitele câmpuri de acțiune ale gestiunii financiare, dar și eventuala evitare a unora dintre ele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.