Influenta publicitatii asupra societatii

7x puncte

categorie: Marketing

nota: 10.00

nivel: Facultate

Francois Brune, profesor de litere, considera ca lucrarea sa intitulata "Fericirea ca obligatie" reprezinta unul dintre cele mai importante examene ale studierii functiilor publicitatii, lucrare ce se doreste a fi o forma de protest impotriva standardizarii prin publicitate.
Publicitatea este o industrie care creaza posibilitatea unui control strans asupra indivizilor prin formele de depers[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Influenta publicitatii asupra societatii

Francois Brune, profesor de litere, considera ca lucrarea sa intitulata "Fericirea ca obligatie" reprezinta unul dintre cele mai importante examene ale studierii functiilor publicitatii, lucrare ce se doreste a fi o forma de protest impotriva standardizarii prin publicitate.
Publicitatea este o industrie care creaza posibilitatea unui control strans asupra indivizilor prin formele de depersonalizare la care ne expun reclamele, o industrie capabila sa satisfaca nevoi induse. Publicitatea ii ofera omului o imagine de sine buna, omul incepe sa se identifice cu modele prestigioase, cu persoane reale.

Totodata, publicitatea ajunge sa denatureze rostul comunicarii, exploatand procedeele retorice si stilistice, vizuale si lingvistice ceea ce duce la disparitia reflectarii corecte a realitatii in mesajul publicitar.
Omul nu mai ia in considerare religiile care promoveaza abstinenta si promovarea placerii pentru alte vieti, dupa cum subliniaza si Brune: "trebuie sa oferi toate placerile intr-una si sa anunti ca totul e permis, de vreme ce in ziele noastre totul este accesibil, si inca imediat" (1988). Aici putem vorbi despre placeri cotidiene cum ar fi: placerea alimentara, estetica, sexuala.

Un alt aspect negativ pe care Brune il considera strans legat de publicitate este acela al standardizarii, al uniformizarii sau mai precis, al normalizarii. Ne sunt indicate comportamente de urmat, ceea ce reprezinta partea nevazuta a reclamei, care face parte din functia de marketing a publicitatii. In acest sens, cel al inducerii unor comportamente prin reclame, s-au studiat si se studiaza in continuare "momentele de slabiciune critica: se stie cum putem fi luati, se stie cand devenim tinte ideale. E vorba de o cunoastere biologica, psihologica, sociologica. Se pretinde chiar ca e vorba de o cunoastere stiintifica" .

Continuand in aceeasi idee, conform lui Brune, publicitatea il determina pe individ sa creada ca tot ce tine de viata sa socio-culturala poate fi satisfacut prin consum. Aspiratiile individului sunt astfel reduse la lucruri si inchise in lucruri. Traim intr-o societate de consum unde omul este frustrat continuu pentru ca dorinta de a cumpara sa fie relansata. Acest fapt se realizeaza prin publicitate si ceea ce consideram ca este o valorizare a produselor nu este decat o devalorizare a valorilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.