Influenta mass-media asupra personalitatii copilului

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.40

nivel: Facultate

Astazi,o persoana petrece aproximativ trei ore pe zi in fata televizorului.Televiziunea ne transporta intr-un colt de lume oarecare si aduna in doar cateva secunde informatii pe care,intr-o viata de colindat Pamantul,nu le-am putea aduna singuri.Reportajele acorda o mai mare importanta anumitor teme,in functie de informatiile avute la dispozitie,de hotararile luate in redactie sau de contractele p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Influenta mass-media asupra personalitatii copilului

Astazi,o persoana petrece aproximativ trei ore pe zi in fata televizorului.Televiziunea ne transporta intr-un colt de lume oarecare si aduna in doar cateva secunde informatii pe care,intr-o viata de colindat Pamantul,nu le-am putea aduna singuri.Reportajele acorda o mai mare importanta anumitor teme,in functie de informatiile avute la dispozitie,de hotararile luate in redactie sau de contractele publicitare.

In fata acestui spectacol continuu si alert,noi insine ne schimbam.Mass-media ne supraincarca intr-atat creierul cu informatii,incat nu le mai punem la indoiala.Apoi,ne formam o imagine ireala despre lume.Psihologii au numit acest fenomen"sindromul lumii rele":intrucat buletinele informative dau prioritate crimelor,violurilor,accidentelor,razboaielor,incendiilor,atentatelor,catastrofelor naturale,grevelor si miscarilor de masa,ceea ce rezulta este o reprezentare a lumii cu mult mai neagra decat in realitate.

Perceptiile eronate,distorsiunile si iluziile se inmultesc,transformand scena mediatica intr-un vis cu ochii deschisi. Astazi,mecanismele amplificarii acestor convingeri sunt elucidate,multumita psihologiei,aceasta stiinta aflata in ascensiune.

Conform numeroaselor studii consacrate efectelor televiziunii asupra comportamentelor violente,intre 5 si 10% dintre violentele comise in fiecare an ar fi cauzate de imaginile violente vazute la televizor.Cantitatea mare de scene violente din film sau din stiri par a exercita un efect de stimulare asupra tinerilor.
Afirmatia potrivit careia "un copil stie sa faca diferenta intre violenta fictiva si cea reala" nu corespunde observatiilor facute si se se poate dovedi periculos.

Alti psihologi au explicat cum vizionarea unor filme violente sfarseste prin a modifica comportamentul tinerilor.Unele experimente au aratat ca in urma vizionarii unui film violent,o persoana are tendinta mai pronuntata de a atribui intentii negative celuilalt,ceea ce inseamna ca emisiunile sau filmele violente dau nastere la ganduri a caror tematica este violenta.

Psihologii Robert Liebert si Robert Baron au prezentat copiilor doua tipuri de filme:pe de o parte,un film violent,cu batai,lovituri de cutit si impuscaturi,iar pe de alta parte,un program sportiv.Apoi i-au dus pe toti intr-o camera in care se afla un pupitru cu doua butoane:pe unul era scris "raneste",iar pe celalalt "ajuta".

Apasand pe unul dintre aceste butoane,ei aveau posibilitatea sa ajute sau sa raneasca un copil care se juca intr-o camera alaturata.Butonul "raneste" avea efectul de a arunca o flacara spre copil,arzandu-i jucariile,in timp ce prin apasarea butonului celuilalt,il ajuta.
Rezultatele experimentului au aratat ca acei copii care au vizionat pasajele violente au apasat de trei ori mai mult pe butonul "raneste" decat cei care s-au uitat la programul sportiv.

Expunerea la scene de violenta inaintea experimentului a dus la o banalizare a actelor de violenta,care provoaca mai putine emotii si respingere pentru ca sunt repetate.Copiii expusi in mod regulat la astfel de scene privesc cu mai putina repulsie ideea de a comite acte violente sau de a asista la acestea.

Alte experimente au aratat ca vizionarea regulata a unor programe violente produce o adevarata desensibilizare emotionala la telespectatori :in timp ce unui telespectator mai putin obisnuit cu aceste scene ii creste ritmul cardiac si transpira mai mult cand vede scene de nesuportat,un telespectator constant si "inrait"nu mai manifesta asemenea reactii.Din acest moment,trecerea la acte de violenta are mai putine sanse sa-l bulverseze pe acesta din urma.

Televiziunea favorizeaza,in anumite cazuri,comportamente violente-mai ales la copii si adolescenti-prin teri procese:incitarea la violenta (descoperind "cum functioneaza asta"),desensibilizarea (resimtind un dezgust din ce in ce mai mic fata de scenele violente) si aderarea (identificandu-se cu personaje pozitive si violente, "in numele dreptatii").

Cel mai bun mijloc de a contracara aceste efecte este de a incita publicul tanar sa ia distanta si sa emita judecati de valoare asupra a ceea ce vede: "Acest comportament este corect si dezirabil?"; "Eroul are un motiv pentru a-l face sa sufere pe dusmanul sau?".Toate acestea cer,evident,o implicare din partea parintilor.Astfel s-ar evita multe neplaceri determinate de comportamentul agresiv al copilului.Este de datoria fiecaruia sa se limiteze,fiind constienti de riscurile pe care le presupune micul ecran.

Influenta sociala descie tendinta de a aprecia ceva sau pe cineva pentru ca stim ca este apreciat de altii.De aceea,anumite nume de persoane si chiar articole comerciale ,pentru ca stim ca sunt prezentate mediatic ca fiind cele mai cunoscute,se pot afla pe primele locuri in clasamente printr-un fenomen de ambalare,fara un motiv direct legat de calitatile persoanei sau ale produsului.

Fenomenul este folosit in politica,dar si in domeniul modei,care se sprijina pe influenta sociala:din momentul in care se declara ca produsul este apreciat de multi oameni,acesta exercita un efect irezistibil de atractie.

Numeroase experimente au aratat ca facem adesea alegeri in functie de parerea majoritatii.Aplaudam adesea un spectacol daca ceilalti o fac,intram mai usor intr-un restaurant plin si cumparam marci recunoscute pentru ca multe persoane o fac.

Sondajele sunt chintesenta mecanismului gregar,un fel de oglinda a curentului dominant care ameninta sa anuleze orice reflectie personala si care,de altfel,se autointretine,deoarece cristalizeaza alegerile individuale.Mecanismele influentei sociale ne ajuta sa intelegem de ce fluctuatiile din sondaje sunt ca si cele de la bursa,imprevizibile si partial irationale,in acelasi timp.

Reclamele pentru marile retele de fast-food-uri apar frecvent la televizor sau in reviste.Adesea clipurile prezinta o familie care ia masa intr-un decor idilic de fast-food ideal cu jocuri si meniuri amuzante.

Medicul Thomas Robinson de la Universitatea Stanford,California a facut un experiment si este de parere ca,copiii sunt foarte usor influentabili de reclame si au o reala placere sa manance produse apartinand unei marci pe care o vad frecvent la televizor.

T.Robinson merge chiar mai departe si spune ca trebuiesc reglementate urgent si ferm,chiar interzise reclamele pentru alimentele grase si dulci la televizor,acestea fiind uneori destinate direct publicului tanar a carui sanatate va fi mult mai afectata de aceste obiceiuri de consum si al carui spirit va fi "format" iremediabil pentru perpetuarea acestor practici alimentare.

Cand ne uitam la televizor impreuna cu copiii,ritmul imaginilor si convivialitatea situatiei pot face in asa fel incat noi sa nu fim atenti la clipurile publicitare,care insa se vor fixa in m intea copiilorsi vor face din ei un adevarat motor al consumului.

Copilul se va duce in magazin spre produsul pe care l-a vazut la televizor,va cere mingea sau pantofiieroinei pe care a vazut-o in reclamele dintre desenele animate,etc.Prin copii,publicitatea exercita o forta mult mai puternica asupra deciziilor noastre de consumatori.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.