Influenta greco-araba in secolul al XIII-lea si infiintarea universitatilor

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.68

nivel: Liceu

Aceste prime traduceri au avut totusi rolul lor. Astfel, Gerardus din Cre-mona (t 1187) a tradus din araba Analiticele secunde, cu Comentariul lui Themistius, De naturali auditu (Fizica), De caelo et mundo, De generatione et corruptione si Meteorologicele (cartile I--II). Tot lui i se datoreaza -- si vom vedea ce importanta hotaritoare a avut acest fapt -- traducerea latineasca a lui Liber de Caus[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Influenta greco-araba in secolul al XIII-lea si infiintarea universitatilor

Aceste prime traduceri au avut totusi rolul lor. Astfel, Gerardus din Cre-mona (t 1187) a tradus din araba Analiticele secunde, cu Comentariul lui Themistius, De naturali auditu (Fizica), De caelo et mundo, De generatione et corruptione si Meteorologicele (cartile I--II). Tot lui i se datoreaza -- si vom vedea ce importanta hotaritoare a avut acest fapt -- traducerea latineasca a lui Liber de Causis, compilatie neoplatoniana de extrase din Elementatio theologica de Proclos, dar care a fost luata multa vreme drept o opera a lui Aristotel.

in Evul Mediu, aceasta lucrare este citata adesea cu titlul de Liber Aristotelis de expositione bonitatis purae, sau, mai scurt, Liber bonitatis pu-rae. in alt loc, il intilnim pe englezul Alfred din Sareshel (Alfredus Anglicus), traducator toledan al unor lucrari stiintifice atribuite eronat lui Aristotel, sicompatriotul lui, Daniel din Morley. Dar traducerile toledane cu cea mai profunda influenta nemijlocita au fost cele facute dupa operele originale ale filozofilor arabi si evrei. Logica lui Avicenna, tradusa de Iohannes Hispanus; apoi, Fizica (Sufficientia),

De caelo et mundo, tratatul despre suflet {Liber sextus naturalium) si Metafizica, traduse de Dominicus Gundissalinus, ajutat de Ioan din Spania si evreul Solomon; de la aceiasi traducatori avem Logica, Fizica si Metafizica lui Gazali (Algazel) si Fons vitae de Ibn Gebirol (Aven-cebrol); Ioan din Spania traduce De differentia spiritus et animae, atribuit de cititorii medievali medicului sirian Costa ben Luca (Constabulinus), dar a carui autenticitate nu este absolut sigura; Gerardus din Cremona traduce diAZferite tratate de Alkindi (mai ales De intellectu si De quinque essentiis) si, probabil, De intellectu de Alfarabi.

Acest ansamblu de traduceri a exercitat asupra gindirii veacului urmator o influenta profunda, durabila si relativ omoAZgena. Prin aceste scrieri, in Occident ajungeau in primul rind Aristotel al araAZbilor, adica un Aristotel puternic neoplatonizat, fiind vorba in cazul lui Liber de Causis de neoplatonismul aproape pur al lui Proclos si Plotin.
Preluate, asa cum am spus, din Elementatio theologica de Proclos, cele treizeci si doua de propozitii care alcatuiesc Liber de Causis i-au influentat puternic pe filozofii si teologii din secolul al XIH-lea.

Lucrarea era un fel de tratat, fara plan sistematic, despre ordinea ierarhica a cauzelor, pornind de la prima. Cauza a tuturor celorlalte si chiar a cauzalitatii lor, aceasta Prima Cauza este anterioara vesniciei pentru ca este anterioara fiintei insesi si, prin urmare, inteligibilului. Ea este deci de nedefinit, dar e denumita Binele, penAZtru ca este fecunditatea primordiala din care provin toate cite sint, si Unul, pentru ca este singura cauza aflata deasupra fiintei si a formelor. in aceasta calitate, ea se deosebeste radical de toate celelalte lucruri, caci tot ce nu este aceasta cauza prima este multiplu si, prin urmare, nu este Unul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.