Influenta aviara

2x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.23

nivel: Facultate

Rezervorul de virus

-este reprezentat de palmipedele sălbatice migratoare, dar și de alte păsări sălbatice acvatice, care diseminează virusurile pe distanțe mari. Astfel, virusul H5N1 al influenței aviare a fost semnalat prima dată în Koreea de Sud în 12.12.2003, s-a răspândit în sud-estul Asiei în anul 2004, a ajuns în Rusia în anul 2005 (24.07), iar în același an a fost diseminat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Influenta aviara

Rezervorul de virus

-este reprezentat de palmipedele sălbatice migratoare, dar și de alte păsări sălbatice acvatice, care diseminează virusurile pe distanțe mari. Astfel, virusul H5N1 al influenței aviare a fost semnalat prima dată în Koreea de Sud în 12.12.2003, s-a răspândit în sud-estul Asiei în anul 2004, a ajuns în Rusia în anul 2005 (24.07), iar în același an a fost diseminat în Europa, de la est spre vest. În țara noastră, primul focar de influență aviară a fost semnalat în 7.10.2005 în localitatea Ciamurlia de jos, jud. Tulcea. Ulterior au fost semnalate 54 de focare în sud-estul țării, iar la mijlocul lunii mai, influența a reapărut la ferme de pui de carne din județul Brașov. Concomitent au fost semnalate numeroase focare în localități din centrul, estul și sudul țării, inclusiv în capitală.

Sensibilitate

Dintre speciile de păsări, de interes economic, cele mai sensibile sunt curcile și găinile, celelalte specii au sensibilitate redusă, iar cele mai multe sunt receptive (palmipedele).

Cale de patrundere

Virusul pătrunde în organism pe cale respiratorie (frecvent), rar pe alte căi, iar transmiterea este orizontală prin surse primare, secundare și vectori animați și neanimați. Transmiterea verticală este discutabilă.

Transmiterea

Păsările vândute în piețe pot ajuta la răspândirea virusului
Virusul este transmis prin intermediul păsărilor moarte, apei contaminate și al
secrețiilor păsărilor bolnave. Odată infectate, atât păsările domestice cât și cele sălbatice (inlcusiv găinile, rațele, gâștele, curcanii și porumbeii) se pot îmbolnăvi și muri.

• Pene/ fulgi: păsările care vin în contact cu o pasăre bolnavă pot lua virusul de pe penele acesteia
• Aer: virusul se poate transmite prin inhalare
Fig. 1
• Fecale: un singur gram de fecale contaminate poate infecta până la un milion de păsări
• Gheare: păsările se pot infecta prin gheare dacă merg pe pământ contaminat.

Situația epidemiologică internațională a influenței aviare constituie un imens pericol pentru întreaga lume, dar îndeosebi pentru România, datorită particularităților geografice, respectiv Delta Dunării și fenomenul migrației păsărilor, considerate rezervorul natural de virus al influenței aviare, precum și a situării față de țările în care evoluează această boală.

În România, există două culoare mari de migrație a păsărilor de țărm: din nord (mai ales din Marea Baltică) și din sud (Delta Nilului, Dakkar)spre Delta Dunării sau alte lunci din sudul țării. Dinspre nord (Marea Baltică), dar posibil și din est (Marea Caspică) migrația păsărilor amenință teritoriul României cu gripa aviară, iar dinspre sud cu virusul encefalitei West Nile, care se manifestă tot mai frecvent, fiind transmis de țânțari (la animale și la om). Virusul a infectat cel putin 275 de oameni in 13 tari incepand cu 2003 si a ucis cel putin 167 dintre ei in 10 tari, sustine Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Caractere epidemiologice

Frecvența pandemiilor de gripă, decese estimate
Influența aviară evoluează epidemic și pandemic cu morbiditate și mortalitate de 100% la curci și găini în cazul focarelor produse de tulpini HPAI.

Oamenii de știință se tem că am putea asista în curând la o epidemie de gripă la nivel global în rândul oamenilor, motivul fiind acela că astfel de epidemii se produc de trei sau patru ori pe secol. Asadar putem vorbi de o reemergenta a bolii.

Virusul gripal de tip A poate infecta o mare varietate de mamifere, inclusiv: omul, pasari, porci, cai, foci, balene, fiecarei specii fiindu-i caracteristic un anumit subtip de virus.
Învelișul extern al particulei virale - numit pericapsidă, este de natură lipoproteică și prezintă pe suprafață două tipuri de spiculi, alcătuiți din hemaglutinină (H) și neuraminidază (N) (vezi figura 5). Hemaglutinina (H) joacă un rol important în adsorbția virusurilor pe suprafața celulei - gazdă și în realizarea infecției virale, iar neuraminidaza (N) este o enzimă care determină eliberarea virusului din celule și conferă capacitatea de a se răspândi repede.

Tipuri de virusuri aviare:

- Virusul gripal A H5 poate avea, potential, 9 subtipuri diferite. Sunt cunoscute forme cu patogenitate crescuta sau patogenitate scazuta. Infectii cu virusul H5 au fost documentate la oameni la care determina cazuri severe de boala cu risc letal. Tulpina H5N1 merita o atentie speciala, deoarece sufera mutatii continuui si rapide, avand o mare capacitate de a achizitiona gene de la virusuri gripale si infecteaza alte specii de animale. Are o patogenitate ridicata si poate provoca boala severa la oameni. Pasarile, care supravietuiesc infectiei cu H5N1, excreta virusul pentru cel putin 10 zile oral si prin fecale (12).

- Virusul gripal A H7 se poate prezenta potential ca 9 subtipuri diferite, poate fi cu patogenitate crescuta sau cu patogenitate scazuta. Infectiile cu virus H7 sunt rare la oameni dar pot apare la persoanele care au avut contact cu pasari infectate. Boala se poate manifesta prin conjunctivita si/sau manifestari de infectie de cai respiratorii superioare.

- Virusul gripal A H9 poate avea, potential, 9 subtipuri diferite. Este identificata doar forma cu patogenitate scazuta. Au fost confirmate 3 infectii cu virus H9 la oameni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.