Inflatie, deflatie, dezinflatie

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Primele consecinte vizibile ale acestui fenomen sunt emisiunea exageratA" de semne bA"nesti si cresterea preturilor, dar, in ambele cazuri, aceste consecinte ascund cauzele, care trebuie cA"utate in randul unor fenomene economice, sociale, politice deosebit de complexe.
Definitia cea mai simplA" a inflatiei aratA" cA" aceasta este un proces de crestere cumulativA" si autointretinutA" a nive[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inflatie, deflatie, dezinflatie

Primele consecinte vizibile ale acestui fenomen sunt emisiunea exageratA" de semne bA"nesti si cresterea preturilor, dar, in ambele cazuri, aceste consecinte ascund cauzele, care trebuie cA"utate in randul unor fenomene economice, sociale, politice deosebit de complexe.
Definitia cea mai simplA" a inflatiei aratA" cA" aceasta este un proces de crestere cumulativA" si autointretinutA" a nivelului general al preturilor. In functie de evolutia acestui nivel, fenomenul inflationist este clasificat, clasificare ce nu detine numai o importantA" teoreticA", ci si practicA" (posibilitatea controlA"rii trecerii de la un nivel la altul, in mA"sura in care evolutia inflatiei mai poate fi controlatA"):

DupA" cum am arA"tat, echilibrul monetar depinde de nenumA"rate variabile ale cA"ror oscilatii produc modificA"ri in starea de echilibru sau chiar dezechilibre extrem de grave. Aceste variabile pot fi de ordin endogen (factori interni) sau exogen (factori externi). La randul lor, factorii interni pot fi de naturA" social - politicA", economicA", monetarA", financiarA", valutarA" etc.AceastA" multitudine de factori, precum si altii neenumerati mai sus, isi aduc in diferite moduri contribtia la alimentarea si desfA"surarea inflatiei. De fapt, luati in interdependenta lor, acesti factori definesc insusi continutul fenomenului inflationist,

fenomen extrem de periculos si distructiv, mai ales pentru faptul cA" este si contaminant prin intermediul relatiilor monetar - financiare dintre state.In anii 1991-1993 si trimestrul IV 1996 cand inflatia a atins cote inalte, guvernul a adoptat o serie de mA"suri monetare si economice, in scopul incetinirii cresterii preturilor. Pentru combaterea efectelor negative ale inflatiei inalte s-a practicat o politicA" salarialA" si a veniturilor adecvatA", precum si o austeritate fiscalA" abruptA", ca o conditie indispensabilA" a stabilizA"rii macroeconomice.

In urma aplicA"rii acestei politici organele guvernamentale si institutiile bancare au reusit in mare mA"surA" reprimarea inflatiei si o relansare economicA" incepand cu anul 1994. Stabilizarea economicA" realizatA" dupA" anul 1994 este precarA", dovadA" in acest sens fiind deprecierea in continuare a leului si existenta unei rate a dobanzii superioare indicelui anual al preturilor de consum.In programul de reformA" s-a estimat o crestere de 90% a ratei inflatiei pentru primele luni ale anului 1997 ajungandu-se la sfarsitul anului 1997 la o ratA" medie anualizatA" de 30%.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.