Inflatia si cauzele ei

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.76

nivel: Facultate

Aceasta se caracterizeaza prin cresterea puternica a preturilor si deprecierea monetara si are drept cauza esentiala, devansarea puterii de cumparare a consumatorilor, de catre volumul si pretul bunurilor si serviciilor pe care le pot obtine acesti consumatori.Cresterea inflationista a preturilor este o crestere generala si inegala in economie, fiind intotdeauna cumulativa: fiecare sporire a pretu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inflatia si cauzele ei

Aceasta se caracterizeaza prin cresterea puternica a preturilor si deprecierea monetara si are drept cauza esentiala, devansarea puterii de cumparare a consumatorilor, de catre volumul si pretul bunurilor si serviciilor pe care le pot obtine acesti consumatori.Cresterea inflationista a preturilor este o crestere generala si inegala in economie, fiind intotdeauna cumulativa: fiecare sporire a preturilor antreneaza noi cresteri de preturi la alte bunuri si servicii, datorita interactiunilor dintre agentii economici.

Inflatia reprezinta cresterea preturilor peste un anumit prag, deoarece stabilirea si echilibrul economic au evoluat fata de secolul trecut.
Inflatia se reflecta, deasemenea, in cresterea masei monetare aflata in circulatie, intrun ritm rapid decat cresterea productiei si a productivitatii muncii.Sub aspectul factorilor ce apar la originea inflatiei exista trei tipuri de inflatie:A. Inflatia monetara consta in faptul ca sporirea mesei monetare mai rapida decat cantitatea de bunuri si servicii de pe piata duce la crestera excesiva a preturilor.

Acesta este si tipul de inflatie dominant in etapa actuala, de tranzitie din economia romaneasca si din celelalte state est-europene.
B. Inflatia prin cerere se datoreaza dazechilibrului dintre cerere si oferta, elasticitatii cererii si cresterii ei, in timp ce oferta este rigida sau scade.Excesul de cerere se poate manifesta prin excesul cererii de consum al populatiei care poate proveni din economisire, cresterea salariilor fara o crestere corespunzatoare a productivitatii muncii, precum si excesului de cheltuieli publice.

Astfel, excesul de cheltuieli acoperite de la bugetul statului este o cauza majora a inflatiei deoarece contribuie la cresterea cererii in comparatie cu oferta de piata.C. Inflatia prin costuri in viziunea unor teoreticieni, se datoreaza cresterii neincetate a cerintelor fata de agentii econmici, in conditiilor concurentei tot mai ascutite: amortismente accelerate, publicitate, salarii mari, sarcini fiscale exagerate, etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.