Inflatia in tarile dezvoltate

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.13

nivel: Facultate

Ritmurile in care se manifesta inflatia in tarile dezvoltate evidentiaza o diminuare continua, o stabilitate linistitoare. Dar nu trebuie sa uitam ca o crestere de 3% anual, inseamna o sporire a preturilor de 20 ori intr-un secol.Inflatia taratoare ce se manifesta in tarile dezvoltate este insotita de o continua persistenta a dezechilibrelor bugetare, si deficitelor bugetare, care mentin presiunil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inflatia in tarile dezvoltate

Ritmurile in care se manifesta inflatia in tarile dezvoltate evidentiaza o diminuare continua, o stabilitate linistitoare. Dar nu trebuie sa uitam ca o crestere de 3% anual, inseamna o sporire a preturilor de 20 ori intr-un secol.Inflatia taratoare ce se manifesta in tarile dezvoltate este insotita de o continua persistenta a dezechilibrelor bugetare, si deficitelor bugetare, care mentin presiunile inflationiste si care imprima economiei efectul lor daunator.

Gradul de indatorare a administratiei publice exprimat in raport de PIB devine semnificativ pentru dezechilibrele bugetare prin faptul ca este atotcuprinzator (pentru marea majoritate a tarilor) si ca are in termenul scurt de 3 ani evolutii majore asa cum este aratat in tabelul II.2.Astfel problemele echilibrului bugetar al deficitelor neacoperite continua sa fie in toate tarile dezvoltate una din cauzele esentiale si tipice ale continuitatii procesului inflationist.

Din anul 1994, economia mondiala a cunoscut o evolutie favorabila. Produsul intern brut a crescut pe plan mondial mai repede decat in ani anteriori. Cresterea economica s-a caracterizat prin durabilitate, in conditiile unor castiguri dezinflationiste progresive. Pentru cele mai multe economii nationale, sursele cresterii au fost in principal inovatia si tehnologiile noi aplicate in sectoare de varf cu efecte de propagare importante la nivel mondial.

Sfarsitul de secol reprezinta momentul globalizarii economiei de piata, a carei viabilitate este confirmata prin caracterul sanatos al cresterii economice realizate in conditii de echilibru macroeconomic. Comertul international s-a intensificat in ritmuri superioare cresterii productiei. Inflatia a continuat sa scada in majoritatea tarilor, situandu-se la niveluri extrem de joase, ca urmare a politicilor monetare si fiscale aplicate, dar si a reducerii preturilor energiei si materiilor prime pe piata internationala.

In 1997, pe ansamblul tarilor industrializate s-a inregistrat o rata medie a cresterii economice de circa 3%. In SUA dupa 5 ani de evolutie favorabila, cresterea economica s-a accelerat in 1997. Produsul intern brut a crescut cu 3,8% comparativ cu 2,8% in anul precedent.

Principalul factor de sustinere a cresterii a fost intensificarea cererii interne, din partea populatiei ca urmare a cresterii gradului de utilizare a fortei de munca si a salariilor reale. Trebuie subliniat faptul ca rezultatele economice pozitive au fost obtinute in contextul unei politici macroeconomice prudente si ca in ultimii ani SUA a inregistrat o reducere constanta a deficitelor bugetare, pana la echilibrarea bugetului federal in 1997.

In Japonia, expansiunea din 1996 a facut loc unei pierderi accentuate de ritm. Cresterea de numai 0,8% din PIB, mai mult decat modesta, comparativ cu cea de 3,5% din anul 1996 s-a realizat pe seama componentei externe a cererii, in timp ce consumul intern a fost afectat de o politica fiscala restrictiva.Produsul intern brut al tarilor din grupul G7 a crescut cu 2,8%, dar cu diferente notabile de la o tara la alta.

Ritmul de crestere economica s-a accelerat in tarile Uniunii Europene, de la 1,7% in 1996 la 2,6% in 1997. Cresterea a fost diferentiata pe tari: Regatul Unit 3,4% (2,3% in 1996), Germania 2,4% (1,4%), Franta 2,3% (1,5%), Italia 1,3% (0,7%). Aceasta s-a datorat in principal cresterii cererii interne si, intr-o masura mai restransa, cererii externe, ca urmare si a deprecierii monedelor nationale in raport cu dolarul.

Balanta contului curent a SUA a inregistrat o noua deteriorare in 1997, deficitul reprezentand 2,1% din PIB, comparativ cu 1,9% in anul precedent. Principala contributie la aceasta evolutie a avut-o deficitul balantei comerciale, care a crescut la circa 200 milioane dolari, in contextul unei cresteri a importurilor cu circa 25%.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.