Inflatia ca fenomen monetar si politic

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Initial, inflatia a semnificat o crestere a cantitatii de moneda, secolul al XIX-lea aducand o schimbare a sensului curent al cuvantului, pentru a semnifica o crestere a preturilor. Definirea inflatiei ca si crestere continua si durabila a preturilor conduce la opinia conform careia un blocaj al preturilor, de tip administrativ, poate suprima inflatia. Aceasta practica a fost frecvent utilizata de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inflatia ca fenomen monetar si politic

Initial, inflatia a semnificat o crestere a cantitatii de moneda, secolul al XIX-lea aducand o schimbare a sensului curent al cuvantului, pentru a semnifica o crestere a preturilor. Definirea inflatiei ca si crestere continua si durabila a preturilor conduce la opinia conform careia un blocaj al preturilor, de tip administrativ, poate suprima inflatia. Aceasta practica a fost frecvent utilizata de catre autoritatile monetare, conducand doar la schimbarea manifestarii concrete a inflatiei, fara eliminarea acesteia.

Blocajul preturilor nu poate mentine constanta puterea de cumparare a monedei si antreneaza un exces de cerere pentru bunuri si servicii, denumit gap inflationist.Din punct de vedere practic, in economiile de piata cu preturi flexibile, asimilarea dintre inflatie si cresterea durabila a preturilor este doar o aproximatie, iar instrumentul utilizat este indicele general al preturilor. Dificultatile in aprecierea inflatiei sunt cauzate si de unele contestatii la adresa modului de determinare al indicilor preturilor de consum, produsele retinute, ponderea acestora, zona geografica, tipul de gospodarie luata in considerare.

Aceste limite evidentiaza incapacitatea indicelui de a cuprinde o diversitate de gusturi si preferinte ale indivizilor, ceea ce arata ca notiunea de nivel general al preturilor este o notiune globala, inadaptata intelegerii nevoilor individuale.Asemenea dificultati care tin de natura si masurarea nivelului general al preturilor accentueaza impreciziile in cuantificarea inflatiei. De exemplu, o crestere a nivelului general al preturilor poate fi efectul unei fiscalitati indirecte, excesive, sau al importului unor produse la preturi crescatoare, ceea ce face dificila masurarea inflatiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.