Inflatia - notiuni generale

1x punct

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

O alta definitie care descrie simptomele inflatiei dar nu spune nimic despre cauzele sau consecintele ei este data de economistii Laidler si Parkin in 1975: "Inflatia este fenomenul de crestere continua a preturilor sau de depreciere continua a valorii banilor". Definitia lui Brofenbrenner si Holzman din 1963 este mai plastica: "Inflatia este o stare de generalizare a excesului de cerere, in care [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inflatia - notiuni generale

O alta definitie care descrie simptomele inflatiei dar nu spune nimic despre cauzele sau consecintele ei este data de economistii Laidler si Parkin in 1975: "Inflatia este fenomenul de crestere continua a preturilor sau de depreciere continua a valorii banilor". Definitia lui Brofenbrenner si Holzman din 1963 este mai plastica: "Inflatia este o stare de generalizare a excesului de cerere, in care "prea multi bani alearga dupa prea putine bunuri".

In literatura economica intalnim o serie de termeni legati de inflatie: deflatie, dezinflatie, stagflatie, slumflatie, inflatie importata. Deflatia este un proces monetar-material caracterizat prin scaderea durabila, pe termen lung a nivelului preturilor. Dezinflatia este un proces monetar-real care se manifesta prin incetinirea durabila si autointretinuta a ratei de crestere a nivelului general al preturilor. Ea exista intr-o tara unde rata cresterii preturilor este mai mica intr-un an, fata de anul precedent.

Dezinflatie competitiva exista atunci cand o tara reuseste sa aiba o moneda puternica si o inflatie mai redusa decat a tarilor partenere. Stagflatia presupune cresterea in paralel a inflatiei si a somajului. Inflatia este rapida iar PIB stagneaza sau creste foarte lent. Slumflatia presupune o inflatie accelerata pe fondul scaderii PIB. Declansarea fenomenului inflationist poate fi urmarea importarii acestuia din alte economii, mai ales atunci cand moneda importatorilor e mai slaba decat a exportatorilor de inflatie.

Manifestarile specifice fenomenului inflationist sunt: cresterea preturilor, deficitul schimburilor cu strainatatea, scaderea calitatii vietii, cresterea armatei de someri, conflicte salariale, falimentul unitatilor neeficiente.In mecanismul de producere a inflatiei distingem patru etape: declansare, derulare, extindere si stagnare. Declansarea inflatiei este provocata de o serie de dezechilibre.

Abaterile cererii agregate in raport cu oferta agregata, existenta si lansarea continua pe piata a unor cantitati mari de bani, dezechilibrul intre rata consumului si rata investitiilor, majorarea cheltuielilor bugetare si cresterea lenta a veniturilor (deficitul bugetar), cresterea preturilor ca urmare a costurilor in crestere si a zvonurilor existente, intensificarea relatiilor de creditare prin crearea banilor de cont, concurenta si diferenta de productivitate la producator, calitatea si strategia actului de guvernare, conditiile internationale de racordare a economiei nationale la economia mondiala, sunt numai cateva dintre acestea.

Dupa declansarea fenomenului inflationist economistul M. Flamant a evidentiat existenta a trei momente intermediare. Cresterea tensiunii inflationiste prin accentuarea dezechilibrului cerere-oferta in sectoarele importante ale economiei, este urmata de presiunea inflationista, adica de cresterea autointretinuta, de ansamblu a preturilor si de al treilea moment care este socul inflationist, urmare a primelor doua faze sau a unor evenimente deosebite (socuri petroliere). Continutul celorlalte trei etape este sugerat de insasi denumirea lor: derulare, extindere, stagnare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.