Inflatia

2x puncte

categorie: Economie

nota: 9.14

nivel: Facultate

După mai bine de opt ani de la prăbuşirea comunismului în ţările din Europa, tranziţia spre economia de piaţă continuă în toate aceste ţări. Procesul este în continuare destul de dificil; totuşi este de remarcat că ţările care au abandonat mai repede mecanismele centralizate de conducere a economiei sunt cele care deja cul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inflatia

După mai bine de opt ani de la prăbuşirea comunismului în ţările din Europa, tranziţia spre economia de piaţă continuă în toate aceste ţări. Procesul este în continuare destul de dificil; totuşi este de remarcat că ţările care au abandonat mai repede mecanismele centralizate de conducere a economiei sunt cele care deja culeg primele roade ale organizării pe principiile pieţei, în timp ce ţările în care reforma nu a fost dusă până la capăt întâmpină dificultăţi. Este şi aceasta o dovadă că economia de piaţă are nevoie de un ansamblu de structuri şi instituţii pentru a-şi demonstra eficienţa şi performanţele. Mai mult decât atât, aceste structuri şi instituţii nu pot fi proiectate pentru o lume ideală, ci trebuie să funcţioneze acum, în condiţiile concrete ale sfârşitului de mileniu.

Dacă se poate vorbi despre vreun avantaj al ţărilor ex-comuniste, acela este de a avea o ţintă precisă: economia de piaţă. Ţările europene din acest grup doresc totodată integrarea în Uniunea Europeană, astfel că obiectivul lor fundamental este şi mai clar conturat: ele trebuie să transpună în ţările respective tipul de structuri şi instituţii care funcţionează acum şi care se pregătesc în Uniunea Europeană. Instituţiile, procedurile şi funcţiile trebuie create pornind doar de la modelul care se construieşte acum în ţările membre ale Uniunii Europene.

Politicile urmate de autorităţile acestor ţări trebuie să ţină pasul cu cerinţele noilor obiective. Ştiinţa economică a suferit enorme modificări în ultimele şapte decenii şi totuşi cu greu se poate spune că a ţinut pasul cu schimbările imprimate în primul rând de progresul tehnologic, dar şi de mondializarea economiei. Oricum politica economică nu are altă şansă decât de a se alinia condiţiilor actuale şi viitoare, fără a mai încerca să repete experienţe depăşite de istorie.

În acest cadru, una din problemele importante cu care se confruntă societatea la nivel mondial cât şi naţional este cea a inflaţiei şi a efectelor economice şi sociale ale acesteia. Inflaţia considerată un semn al unor dezechilibre din economie, impune necesitatea controlării ei şi a evitării pe cât posibil a procesului inflaţionist.

Inflaţia şi politicile antiinflaţioniste din România reprezintă obiectul lucrării de faţă.

Primul capitol al lucrării prezintă conceptul de inflaţie, cauzele şi formele de manifestare alături de efectele economice şi sociale ale acesteia.

Capitolul al doilea descrie comparativ evoluţia inflaţiei în ţările dezvoltate şi în cele cu economie în tranziţie.

În capitolul al treilea este analizat procesul inflaţionist din România. Prima parte este dedicată prezentării economiei româneşti în ultimii ani de conducere planificată. În partea a doua se arată dezechilibrele grave aduse economiei româneşti de perioada de comunism şi de economie centralizată, iar în partea a treia, efectele acestor dezechilibre. Subiectul ultimei părţi a acestui capitol îl reprezintă politica monetară şi controlul inflaţiei.

Datorită multiplelor cauze care îi sunt asociate, inflaţia, ca fenomen persistent şi dăunător în economie, nu poate fi stăpânită decât prin aplicarea unui complex de măsuri corelate, iar rezultatele acestora nu pot apărea, în mod obiectiv, imediat. Esenţial este însă ca politica economică să fie în mod consecvent orientată spre combaterea cauzelor care generează inflaţia, transmiţând astfel un mesaj convingător publicului (agenţi ecoomici şi populaţie) din ţară şi, egal de important, lumii financiare internaţionale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.