Inflatia

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.04

nivel: Facultate

Inflaţia a fost şi este privită ca un fenomen deosebit de complex din această cauză existând foarte multe definiţii .
Astfel : Inflaţia este privită ca un dezechilibru care afectează , în proporţii diferite, toate economiile naţionale . Inflaţia mai poate fi definită ca fiind un dezechilibru de ansamblu al economiei reliefat d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Inflatia

Inflaţia a fost şi este privită ca un fenomen deosebit de complex din această cauză existând foarte multe definiţii .
Astfel : Inflaţia este privită ca un dezechilibru care afectează , în proporţii diferite, toate economiile naţionale . Inflaţia mai poate fi definită ca fiind un dezechilibru de ansamblu al economiei reliefat de trei tendinţe majore :
- disparitatea , respectiv creşterea mai rapidă a cantităţii de monedă comparativ cu creşterea altor variabile ale economiei ;
- creşterea preţurilor ;
- scăderea puterii de cumpărare .
Scăderea puterii de cumpărare a monedei constă în faptul că în decursul unei perioade relativ lungi , volumul bunurilor şi serviciilor ce se cumpără întro economie scade în comparaţie cu masa monetară şi nivelul preţurilor .
Potrivit unor alte definiţii emise de economişti inflaţia poate fi înţelesă ca fiind :
- creşterea regulată şi susţinută a preţurilor ;
- creşterea preţurilor fondată pe mecanisme macroeconomice , caracterizate prin interdependenţă , între toţi agenţii economici şi între toate părţile economiei ; formarea păţilor ; repatiţie ; sistemul de redistribuire a veniturilor .
Însă cea mai uşoară şi mai cunoscută definiţie este aceea conform căreia inflaŢia este undezechilibru economic datorat creşterii rapide a banilor în circulaţie decât a creşterii producţiei ; formându-se astfel un dezechilibru major între cerere şi oferta de produse şi servicii .

II Cauzele generale ale inflaţiei

Întro primă accepţiune inflaţia are mai multe cauze care pot fi împărţite în două mari grupe :
- Inflaţia monetară
- Inflaţia nemonetară
În opinia clasicilor inflaţia este determinată în primul rând de apariţia în circulaţie a unei cantităţi excedentare de monedă , care creează un dezechilibru .
Această opinie este legată în special de faptul că la sfârşitul secolului XIX autorităţile au decretat cursul forţat al monedei desfinţănd astfel convertibilitatea în aur a biletelor de hârtie .
Inflaţia monetară este definită foarte clară prin ,,ecuaţia schimbului" a lui Fisher : MoV=PoT unde : M- Masa monetară V-Viteza de circulaţie a monedei
P-Nivelul general al preţurilor T-Volumul tranzacţiilor .

Astfel se poate vedea că dacă M(masa monetară ) creşte foarte mult se cauzează un dezechilibru major în ecuaţie care nu poate fi adus la normal decât prin creşterea lui P( nivelul general al preţurilor ) . Spunem aceasta deoarece : -T ( volumul tranzacţiilor ) nu poate creşte mai mult de nivelul maxim pe care i-l permite producţia ; - V (viteza de circulaţie a banilor ) nu este uşor de modificat deoarece sunt greu de modificat : gusturile; obiceiurile şi preferinţele consumatorilor .
Inflaţia de natură nemonetară are în vedere are în vedere creşterea generalizată şi continuă a preţurilor .
Însă este cunoscut faptul că creşterea preţurilor nu se datorează întotdeauna unor cauze inflaţioniste .
Inflaţia de natură inflaţionistă apare atunci când : creşterea preţurilor are un caracter general , nu este temporară , este accelerată si are un caracter exponenţial adica o creştere de preţuri determină la rândul ei o noua creştere rapidă şi de o valoare aproximativ egală .
Nivelul general al preţurilor poate creşte exponenŢial şi datorită faptului că cererea globală creşte mult mai mult decât oferta , excesul de crerere putând duce la ceea ce se numeşte ,,spirala inflaţionistă ,, sau ,,cercul vicios al inflaţiei ,, . În cazul apariţiei spiralei inflaţioniste prţul bunurilor creşte şi în consecinţă consumatorii înregistrează o creştere a veniturilor .
Cererea excesivă îl face pe producător să crească preţul bunurilor şi seviciilor pe care le produce adâncind tot mai mult efectele dezastruase a unei asemenea situaţii . De asemenea şi un exces de ofertă poate dece la creearea unui fenomen infaţionist .
Inflaţia contemporană constituie în egală măsură , un dezechilibru material-monetar complex şi un şi un proces structural , care cuprinde deopotrivă , circulaţia mărfurilor şi a monedei , producţia ,ansamblu macrosocial .
Economiştii mai sunt de acord şi cu alte cauze importante a inflaţiei dintre care amintim :
- Deficitul bugetar apare atunci când statul are cheltuieli mult mai mari decât veniturile curente , iar pentru a acoperi cheltuielile, se împrumută de la banca centrală . În consecinţă masa monetară aflată în circulaţie va creşte fără ca nivelul producţiei să fi crescut , pentru că statul se împrumută pentru a consuma şi nu pentru a produce .
- Creditul bancar apare când băncile acordă o serie de împrumuturi fără a analiza serios destinaţia creditelor , este posibil ca banii astfel viraţi să producă efecte inflaţioniste similare banilor în numerar ;
- Intrarea în circulaţie a unor sume de bani din economiile non-bancare . Dacă există psesori de depozite monetare non-bancare şi dacă există deja inflaţie aruncarea pe piaţă a unor noi cantităţi de bani constituie un factor potenţial de inflaţie

III Formele inflaţiei
În literatura de specialitate se utilizeaza diferite criterii de delimitare a formelor inflatiei.Din punct de vedere al intensitatii intalnim:
-inflatia moderata caracterizata printr-o crestere medie anuala a preturilor si serviciilor de 3%-4% care duce la deprecierea lenta si progresiva a banilor , fara zguduiri economice
-inflatia deschisa in care cresterea anuala a preturilor este intre 5% si 10% si este insotita de cresteri economice mai reduse sau chiar stagnari
-inflatia declarata , in care preturile cresc anual cu 10%-15%
-inflatia galopanta , in care preturile si tarifele cresc annual cu mai mult de 15% , provocand mari dezechilibre economice si sociale
-hiperinflatia , forma cea mai periculoasa si excesiva a inflatiei la care preturile cresc la intervale scurte de timp , antrenand dezechilibre generale in economia nationala
-dezinflatia se manifesta prin incetinirea durabila si autointretinuta a ritmului de crestere a nivelului general al preturilor
-cresterea economica neinflationista este o inflatie moderata insotita de o crestere economica mai mare decat inflatia
-cresterea economica inflationista releva un ritm pozitiv de crestere a productiei nationale , insotit de o rata a inflatiei mai inalta decat cea a dinamicii economice
-stagflatia desemneaza acea situatie din economia in care coexista inflatia cu lipsa de crestere economica
-slumpflatia sintetizeaza coexistenta inflatiei galopante cu recesiunea economica
Inflatia prin oferta
Dezechilibrul inflationist dintre cerere si oferta este explicat adeseori prin insuficienta ofertei , prin penuria de bunuri materiale si servicii pe piata.
Inflatia prin costuri
Inflatia prin costuri exprima acea crestere inflationista a preturilor datorata cresterii elementelor ce intra in preturi(materii prime , salarii , beneficii).
IV Hiperinflaţia este, după cum am afirmat şi anterior , cel mai periculos tip de inflaţie . Spunem aceasta deoarece în perioadele în care se manifestă apr următoarele dezechilibre grave :
- Deficitul bugetar al statului atinge cote colosale şi astfel în această perioadă statul nu mai are credibilitate .
- Cantaitatea de monedă creşte excesiv pentru a putea acoperi perţurile care cresc exponenţial .
- Moneda naţională îşi pierde exclusiv valoarea în raport cu monezile străine .
V Indici şi indicatori a inflaţiei
Intensitatea şi mărimea inflaţiei se pot măsura cu ajutorul : indicilor , care exprimă schimbarea generalizată a preţurilor , sau cu ajutorul unor indicatori care au în vedere creşterea masei monetare aflată în circulaţie . Cei mai importanţi indicatori şi indici sunt:
a) Indicele general al preţurilor şi tarifelor de consum (IPC) , este acel indice prin care se măsoară modificarea ponderată a preţurilor tuturor produselor exprimat printr-un raport procentual între preţul produsului la momentul actual şi preţul aceluiaşi produs la un moment trecut conform relaţiei : IPC=P1/ P0o100 unde P1-nivelul curent al preţurilor P0-nivelul preţurilor la un moment trecut .
Acest indice ajută în primul rând Guvernului deoarece este capabil să răspundă la întrebarea acestuia dacă politica sa social economică este sau nu convenabilă . Fiind un fenomen de creştere generalizată a preţurilor , rata inflaţiei este dedusă de cele mai multe ori din idicele general al preţurilor folosindu-se relaţia : R(inf)IPC1-IPC0 /IPC0o100 unde : IPC1-indicele curent al preţurilor ; IPC0-indicele preţurilor la un moment trecut
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.