Infiintarea unei plantatii de vita de vie

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.84

nivel: Facultate

In Dealul Mare era impamantenit sortimentul constituit din Basicata, Gordin, Braghina si Tamaioasa Romaneasca, precum si cel pentru vinuri rosii format din Negru Moale si Negru Vartos (Gh. Nicoleanu 1900). Ca urmare a dezvoltarii impetuoase a fortelor de productie, capitalismul a inviorat extinderea viticulturii si in tara noastra, stimuland precuparea pentru introducerea in cultura a unor soiuri [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Infiintarea unei plantatii de vita de vie

In Dealul Mare era impamantenit sortimentul constituit din Basicata, Gordin, Braghina si Tamaioasa Romaneasca, precum si cel pentru vinuri rosii format din Negru Moale si Negru Vartos (Gh. Nicoleanu 1900). Ca urmare a dezvoltarii impetuoase a fortelor de productie, capitalismul a inviorat extinderea viticulturii si in tara noastra, stimuland precuparea pentru introducerea in cultura a unor soiuri staine, recunoscute pentru calitatea productiei.

In aceste conditii (incepand cu anul 1860) in viticultura si-au facut aparitia unele soiuri valoroase din sortimentul mondial, cum sunt: Aligote, Cabernet Sauvignon, Chasselas Dore, Chasselas Roz, Muscat Hamburg si altele. In cadrul soiurilor pentru vin, la nivelul anului 1979, cea mai mare pondere o detinea soiul Feteasca Alba (16,9 %), apoi Riesling Italian (15,1 %), Feteasca Regala (11,1 %) si Aligote (7,6 %), care insemnau cca. jumatate (50,7 %) din suprafata ocupata de soiuri in plantatii pure. In cadrul raporturilor dintre diferitele directii de productie, soiurile pentru vinuri albe detineau 67,3 %.

In ansamblul geografic, podisul transilvanean prezinta o inlantuire de dealuri, cu orientare generala sud-vestica. Terenul este foarte framantat si cuprinde toate formele de relief. Trecerea de la lunca Tarnavelor si a Muresului (altitudine medie de 234 m( la zona de dealuri, se face printr-un relief slab ondulat, constituit din nisipuri slab solificate. Incepand de la piciorul pantelor, altitudinea creste de la vest catre estul podisului atingand 500-550 m pe platforma superioara (langa Medias), 400-450 m in dreptul Blajului si 300-390 m altitudine pe platforma inferioara a Secasului.

Plantatiile viticole sunt situate pe versantii sudici ai acestor inaltimi incepand cu altitudinea de 250-270 m si pana la 400-450 m, panta acestor terenuri fiind cuprinsa intre 15-35 %. Pantele cele mai mari sunt situate pe cursul raului Tarnava Mare si descresc pe Tarnava Mica, Mures si vaile interioare.

Aceasta zona viticola, care cuprinde renumitele podgorii Tarnave, Alba, Aiud si Sebes-Apold, este situata geografic intre 45051' (Apold) - 46o53' (Batos) latitudine nordica si 23o35' (Alba Iulia)24o35'(Dumbraveni)longitudine estica.Climatul podgoriilor din podisul Transilvaniei (ecosistemul nord-carpatic) se caracterizeaza prin valori mai scazute ale bilantului termic si printr-o durata relativ redusa a perioadei de vegetatie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.