Infiintarea unei plantatii de mar in sistem intensiv pe o suprafata de 2,5 ha in conditiile zonei Resita

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.54

nivel: Facultate

Referat despre Infiintarea unei plantatii de mar in sistem intensiv pe o suprafata de 2,5 ha in conditiile zonei Resita
Portaltoii vegetativi s-au obținut din specia Malus pumilla varietățile praecox (dusenul) și paradisiaca (paradisul). Primele cercetări au fost făcute în Anglia la Stați jnea East Mailing, unde s-au obținut primii 16 portaltoi vegetativi botazați seria E.M. l-XVI, cu dife[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Infiintarea unei plantatii de mar in sistem intensiv pe o suprafata de 2,5 ha in conditiile zonei Resita

Referat despre Infiintarea unei plantatii de mar in sistem intensiv pe o suprafata de 2,5 ha in conditiile zonei Resita
Portaltoii vegetativi s-au obținut din specia Malus pumilla varietățile praecox (dusenul) și paradisiaca (paradisul). Primele cercetări au fost făcute în Anglia la Stați jnea East Mailing, unde s-au obținut primii 16 portaltoi vegetativi botazați seria E.M. l-XVI, cu diferite trepte de vigoare și de precocitate. Cercetările au continuat la Institutul John Innes din Marton pentru a obține portaltoi rezistenți Ia păduchele lânos. Acești portaltoi au fost botezași M.M. (Marton Mailing) și diferite numere arabe: 104, 106, 109/111. Ulterior denumirea s-a redus la un singur M., urmat de cifra romană sau arabă care îl caracterizează. Cercetările au continuat în Franța, Suedia , inclusiv în România la Stațiunile: Geoagiu, Voinești, Bistrița, I.C.P. Pitești - Mărăcineni.

In funcție de vigoarea, precocitatea, productivitatea și alte caracteristici biologice pe cure le imprimă soiurilor altoite, portaltoii vegetativi se clasifică în 6 grupe, de la vigoare foarte mare, compatibilă cu francul, până la o vigoare foarte mică (2,0-2,5m). Această clasificare are o importanță mai mult istorică (teoretică), întrucât în ultimii 10-15 ani se utilizează numai portaltoi de vigoare mică, foarte mică, eventual submijlocie. Portaltoii cu vigoare foarte mare: sunt reprezentați de portaltoii franc (Crețesc, Călugăresc, Viești, Trotușe, Patul) precum și de portaltoii vegetativi M 16, M 25 și A2. Soiurile altoite pe acești portaltoi realizează înălțimi de 8-9 m, diametrul coroanei de 6-8 m, intră pe rod după 5-8 ani în funcție de soi, dau producții maxime după sunt rezistenți 10-12 ani, trăiesc 40-60 ani. înrădăcinează abundent și profund, la ger, la secetă și dezrădăcinare. Din această grupă în zonele montane ale țarii noastre se mai justifică menținerea francului și a portaltoiului vegetativ A2.

Portaltoi cu vigoare mare sunt: M11, M 109
Acești portaltoi au înrădăcinare bună M 11 sau satisfăcătoare MM 109, pomii înregistrează 5-6 m înălțime și diametru; intră pe rod după 5-6 ani și dau producția maximă după 8-10 ani. Din această grupă se utilizează puțin MM 109. Portaltoii cu vigoare supramijlocie M 2 și MM 111. Portaltoii din această grupă au înrădăcinare corespunzătoare, se înmulțesc prin marcotaj vertical. Soiurile altoite pe acești portaltoi realizează înălțimi de 5-6 m, intră pe rod după 3-5 ani de la plantare. Se utilizează puțin în practică.

Portaltoii cu vigoare mijlocie M 4, MM 104, imprimă pomilor vigoare mijlocie 4-5 m în înălțime și diametru, înrădăcinare mijlocie 0,5-0,8 m, intrare pe rod după 3-4 ani, iar longevitatea în jur de 30 ani. Acești portaltoi au fost majoritari în anii 1970-1980 pentru plantațiile dirijate sub formă de palmetă etajată, cu distanțele de plantare de 4 x 3-4 m. Portaltoii de vigoare submijlocie M 7, MM 106 au înrădăcinare bună (mai ales MM 106) pomii intră pe rod la 3-4 ani după plantare, trăiesc 25-30 ani. Această grupă este mult utilizată în România (îndeosebi MM 106) pentru livezi intensive, cu densitate mare 4 x 2 m sau superintensive 3,5-4,00 x 1,5 m.

Portaltoii de vigoare mică și foarte mică: M 26, M 9, M 9 A, Cepilland 1 și 2; M 27. Acești portaltoi imprimă o vigoare mică, (M 26) și foarte mică îndeosebi M 27. Au înrădăcinare slabă, trasantă (ceva mai bună M 26 și Cepilland), rădăcinile sunt casante, sensibile la ger și secetă. Pomii ating înălțimi de 2,0-2,5 m, intră pe rod la 1-2 ani de la plantare și trăiesc 15-20 ani. Livezile înființate pe acești portaltoi trebuiesc prevăzute cu sistem de irigare și de susținere, deci investiții mari, motiv pentru care în țara noastră nu sunt încă extinși. Cei mai utilizați portaltoi vegetativi în România sunt MM 106, M 4, M 7 și M 26, ultimul pentru livezile superintensive. Pe lânga acești portaltoi, în România, au fost omologați portaltoii G 21 și Voinești 2, cu vigoare similară sau ceva mai mică decât M 9.

Organizarea si amenajarea terenului
Defrișarea culturii precedente sau a vegetației lemnoase sau arbustive este obligatorie. Defrișarea se poate face cu buldozere și extractoare de cioate, în așa fel încât terenul să fie curat de orice rest lemnos, care poate forma un focar de infecție. Nivelarea terenului este necesară pentru eliminarea denivelărilor care favorizează reținerea apei și pentru a crea condiții pentru mai târziu, când terenul va fi irigat. Această lucrare se face cu 1-2 ani înainte de plantare fără însă a afecta stratul de humus.

Repausul solului. Se recomandă ca după desființarea unei culturi, terenul trebuie să rămână în repaus 3-4 ani, timp în care să fie cultivate plante erbacee, anuale sau perene. După piersic, perioada de repaus va fi mai mare. în cazul succesiunii sămânțoase-sâmburoase sau invers, perioada de repaus poate scădea sau poate fi eliminată.
Fertilizarea terenului. Fiind culturi care se întind pe perioade mari de timp (zeci de ani), fertilizarea înainte de plantare este obligatorie. Dozele de îngrășăminte se aplicărîn funcție de fertilitatea naturală a terenului și de sistemul de cultură adoptat! Dozele orientative sunt de 40-60 t/ha gunoi de grajd, 100-300kg P205/ha, 100-300 kg K20/ha. Fosforul și potasiul se aplică înainte de desfundare,iar gunoiul de grajd dupa desfundare.Pentru corectarea aciditatii solului se administreaza 5-10 t/ha carbonat de calciu.

Desfundarea terenului se face la adancimea de 60-80 cm si este conditia principala de reusita a unei plantatii deoarece solul se mobilizeaza se aeriseste,incorporeaza bine ingrasamintele,activeaza microorganismele.In cazul solurilor cu un strat fertil subtire se recomanda o scarificare urmata de o aratura de 35-40 cm.In gradinile familiale terenul se poate pregati doar prin saparea unor gropi mari(1,0mŚ0,8m) in care pomii sa gaseasca conditii bune de dezvoltare in primii ani de viata.

Pregătirea terenului
Pregatirea terenului se face prin defrisare,nivelare,fertilizare „substantiala” si mobilizare adanca prin desfundare la 60 cm. In cazul in care marul urmeaza dupa mar,par sau gutui,se impune o pauza de 3-5 ani.Intervalul amintit poate fi redus la 2-3 ani daca defrisarea se face cu atentie si apoi urmeaza cultivarea terenului cu leguminoase si ierburi perene,plus o fertilizare abundenta cu gunoi de grajd.

Fertilizarea minerala presupune aplicarea inainte de desfundare a 120-150 kg s.a.P2O5/ha,100-150 kg s.a.K2O/ha,amendamente calcaroase pe solurile cu pH sub 5,5. Reamintim ca pentru livezile intensive pregatirea minutioasa a solului si fertilizarea sunt hotaratoare pentru reusita culturii

Producerea materialului saditor se face in pepiniere dupa tehnologia obisnuita cu unele sublinieri:
- in campul I se altoiesc mai intai portaltoii vegetativi de vigoare slaba,apoi cei de vigoare mijlocie si in final portaltoii franc;
- in campul II altoii cresc lent de aceea necesita fertilizare suplimentara pentru a realiza cresteri viguroase si formarea de anticipati care grabesc formarea coroanei.Pomii trebuiesc sa fie destul de vigurosi si cu radacini sanatoase pentru a realiza o buna prindere si demarare rapida in crestere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.