Infiintarea trezoreriei publice

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.72

nivel: Facultate

Initial aceasta lege organica nu a precizat existenta si nu a dat definitia TP, insistand asupra principiilor bugetare si asupra notiunii bugetului de stat si bugetului unic national.
O prevedere importanta a fost cea referitoare la varsamintele din profit ca prima obligatie de a vira catre stat o parte din profit inlocuindu-se sistemul de regularizare cu bugetul. In acest context traindu-s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Infiintarea trezoreriei publice

Initial aceasta lege organica nu a precizat existenta si nu a dat definitia TP, insistand asupra principiilor bugetare si asupra notiunii bugetului de stat si bugetului unic national.
O prevedere importanta a fost cea referitoare la varsamintele din profit ca prima obligatie de a vira catre stat o parte din profit inlocuindu-se sistemul de regularizare cu bugetul. In acest context traindu-se premisele pt realizarea echilibrarii bugetelor locale.

Avandu-se in vedere ca unele sectoare ale economiei nu beneficiau de suficiente resurse si in consecinta bugetele in special locale erau dificile pt a fi echilibrate s-a incercat si gasit introducerea unui mecanism nou, un instrument financiar suis generis numit Trezoreria Publica.Din 2000 controlul modului de echilibrare bugetara a devenit unul riguros si datorita desfiintarii sistemului de fonduri extrabugetare.

Pana in 1989 executia de casa a bugetului de stat era efectuata prin sistemul bancar. In mod exerimental s-a trecut la implementarea derularii prin T a resurselor statului (5 judete). O buna parte a operatiunilor mai ales de natura investitiilor au continuat sa fie realizate prin sistemul bancar.
Cu timpul, s-a trecut de la executia de casa dirijata de BNR la sistemul de Trezorerie a statului integrat in Ministerul Finantelor.
In plan reformator castigul a constat in o mai atenta supraveghere in constituirea resurselor si uramarirea alocarilor.

Premizele care au dus la constituirea unui cadru favorabil de infiintare a TP au fost urmatoarele:Modificarea cadrului organizatoric si functional al sistemului bancar si indeosebi independenta castigata in ce priveste politicile monetare de Banca Centrala. Pentru ca sistemul sa fie cu adevarat independent era necesar ca Guvernul sa beneficieze de propria banca pe care sa o gestioneze dupa regulile dreptului public, in sensul dispozitiilor depline asupra organizarii si functionarii ei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.