Infiintarea si intretinerea unei plantatii de vita de vie - Podgoria Cotnari

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

COTNARI este o podgorie din MOLDOVA, cunoscuta de secole. Situata la nord-vest de Iasi, aceasta comuna impreuna cu podgoria sa sunt cel putin la fel de vechi ca si capitala Moldovei. Desi podgoria este atestata din secolul XV, ea pare a dainui din timpuri pierdute in trecut. Din aceasta zona arheologii au scos la iveala cupe de vin apartinand culturii Cucuteni-Tripolie, Catalina si Baiceni, din ep[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Infiintarea si intretinerea unei plantatii de vita de vie - Podgoria Cotnari

COTNARI este o podgorie din MOLDOVA, cunoscuta de secole. Situata la nord-vest de Iasi, aceasta comuna impreuna cu podgoria sa sunt cel putin la fel de vechi ca si capitala Moldovei. Desi podgoria este atestata din secolul XV, ea pare a dainui din timpuri pierdute in trecut. Din aceasta zona arheologii au scos la iveala cupe de vin apartinand culturii Cucuteni-Tripolie, Catalina si Baiceni, din epoca geto-daca. De asemenea, cupele si vasele pentru vin din Evul Mediu dovedesc continuitatea acestei indeletniciri pe acest teritoriu.

Expertii au apreciat dintotdeauna principalele varietati de vinuri obtinute din aceasta podgrie: Feteasca Alba, Tamaioasa, Francusa, Grasa de Cotnari. COTNARI S.A. a mentinut vechile traditii de producere a unor vinuri exceptionale din punct de vedere calitativ. Totusi, pentru a putea avea profit, in contextul economiei de piata, este nevoita sa ridice preturile, fapt ce necesita o campanie publicitara puternica.
Aceasta companie a reusit, de asemenea, sa planteze vii si in alte zone din localitate: 108 ha cu Feteasca Alba, 51 ha cu Tamaioasa Romaneasca, 21 de ha cu Francusa si 5 ha cu Grasa. Din 1990 pana in 1997 productia a fost de 40.000 de litri de vin / an destinata exportului, comercializarii in tara sau depozitarii in crame.

1.3.Studii: climatice, pedologice, orografice, factorii social - economici (forta de munca, cai de comunicare)Litologia podgoriei estecaracteristica prin prezenta sisturilor sericioase si clorotice paleozoice antepermiene si prin depozite leossoide pleistocene, din alterarea carora s-au format sedimentele de solificare (luturi si argile), in care sunt prezente fragmente de sisturi in proportii diferite. Alterarea sisturilor, chiar in strat compact, cu grosimea de cca 0,5-1 m, faciliteaza patrunderea sistemului radicular al vitei de vie in orizontulde roca compacta.

Solurile au caracteristici morfologice, fizice, chimice cu puternica amprenta litologica. Caracterele litice (orizontul de roca compacta intre 20 si 50 cm adancime) sunt prezente la solurile eu-mezobazice si brune-luvice.Pe versantii de la contactul cu campia, predomina solurile brune eu-mezobazice tipice. In partea nordica a podgoriei, solurile predominante sunt cele brune argiloiluviale si regosolurile. Caracteristicile fizice si chimice ale solului sunt, in cea mai mare parte, favorabile vitei de vie.

COTNARI S.A. a mentinut vechile traditii de producere a unor vinuri exceptionale din punct de vedere calitativ. Totusi, pentru a putea avea profit, in contextul economiei de piata, este nevoita sa ridice preturile, fapt ce necesita o campanie publicitara puternica.
Aceasta companie a reusit, de asemenea, sa planteze vii si in alte zone din localitate: 108 ha cu Feteasca Alba, 51 ha cu Tamaioasa Romaneasca, 21 de ha cu Francusa si 5 ha cu Grasa. Din 1990 pana in 1997 productia a fost de 40.000 de litri de vin / an destinata exportului, comercializarii in tara sau depozitarii in crame.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.