Infiintare societate comerciala

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.94

nivel: Facultate

Legea nr. 31/1990 a fost substantial modificata si completata prin O. G. nr. 32/1997 prin republicarea sa dandu-se o noua numerotare a articolelor. Modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 a avut ca rezultat punerea sa de acord cu tendintele pietei de capital: emiterea de actiuni si obligatiuni in forma dematerializata, evidenta si transferul lor prin operatiuni in cont precum si punerea de a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Infiintare societate comerciala

Legea nr. 31/1990 a fost substantial modificata si completata prin O. G. nr. 32/1997 prin republicarea sa dandu-se o noua numerotare a articolelor. Modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 a avut ca rezultat punerea sa de acord cu tendintele pietei de capital: emiterea de actiuni si obligatiuni in forma dematerializata, evidenta si transferul lor prin operatiuni in cont precum si punerea de acord cu reglementarile dreptului comunitar.
Legea nr. 31/1990 se aplica, desigur, si societatilor comerciale cu participare straina.

Constituirea societatilor comerciale are la baza un contract incheiat de catre persoanele interesate. Este vorba de contractul de societate prin care asociatii se inteleg sa puna in comun anumite bunuri, sa desfasoare o activitate comerciala si sa imparta beneficiile rezultate. Preliminarii. Potrivit art. 5 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 societatea in nume colectiv sau in comandita simpla se constituie prin contract de societate, iar societatea pe actiuni si in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut.

Societatea cu raspundere limitata se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure persoane. In acest caz se intocmeste numai statutul. Contractul de societate si statutul pot fi incheiate sub forma unui inscris unic denumit act constitutiv. Aceasta, deoarece, de regula statutul cuprinde aceleasi clauze ca si contractul dar formulate intr-un mod mai explicit. In conceptia legii, sintagma act constitutiv desemneaza atit inscrisul unic cat si contractul de societate si statutul societatii.

Actul constitutiv prezinta urmatoarele caractere: solemn, plurilateral, patrimonial, oneros, comutativ si comercial.
Caracterul solemn. Contractul de societate este un contract solemn, incheierea lui in forma autentica fiind cerute de lege sub sanctiunea nulitatii. Caracterul plurilateral. Pentru formarea valabila a contractului societatii legea impune participarea a cel putin doi asociati, iar pentru societatea pe actiuni un numar de cel putin 5 Societatea cu raspundere limitata se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure persoane.

Caracterul oneros. Contracul societatii comerciale este cu titlu oneros, fiecare contractant urmarind prin participarea sa la constituirea societatii un folos propriu: obtinerea de beneficii. Caracterul comutativ. Contractul este comutativ in sensul ca intinderea obligatiei de aport a fiecarui asociat este cunoscuta din momentul incheierii contractului. Caracterul comercial. Caracterul comercial al contractului este dat de obiectul de activitate al viitoarei societati, convenit de asociati. Acesta este si criteriul de distinctie dintre contractul prin care se constituie o societate civila si contractul care sta la baza constituirii societatii comerciale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.