Infectiile pulpare

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.78

nivel: Facultate

Canalele laterale pot apărea aproape oriunde pe suprafața rădăcinilor dentare sau în ariile de bifurcare. Colonizarea microbiană a acestor structuri poate fi consecința unei boli parodontale, tratamentului parodontal sau traumatismelor parodonțiului.

Microorganisme din pungi ρarodontale profunde, din procese inflamatorii de vecinătate sau de pe mucoasa gingivală (consecutiv unui[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Infectiile pulpare

Canalele laterale pot apărea aproape oriunde pe suprafața rădăcinilor dentare sau în ariile de bifurcare. Colonizarea microbiană a acestor structuri poate fi consecința unei boli parodontale, tratamentului parodontal sau traumatismelor parodonțiului.

Microorganisme din pungi ρarodontale profunde, din procese inflamatorii de vecinătate sau de pe mucoasa gingivală (consecutiv unui traumatism cu deρlasarea dintelui interesat) pot migra prin forameπul apical spre țesutul pulpar, fenomen destul de rar semnalat.

3.Pe cale sanguină, microorganisme variate ajung la nivelul pulpei ca urmare a bacteriemiilor.

Descărcări tranzitorii ale bacteriilor din diverse țesuturi și organe sunt frecvente după intervenții chirurgicale, dar și după periajul dentar brutal, chiuretarea pungilor ρarodontale, extracții dentare și chiar după un prânz bogat în alimente solide, dure.

Obișnuit, factorii microbicizi ai sângelui anihilează microbii ajunși accidental în torentul circulator, astfel că fenomenul nu are manifestări clinice și nici consecinte asupra altor organe sau țesuturi ale organismului. Dacă, însă, un țesut anterior lezat sunt posibile localizarea microorganismelor la acest nivel, multiplicarea lor și apariția infecției.

Este și cazul țesutului pulpar, care deja lezat "atrage" bacteriile din sânge, fenomen numit anachoreză. Indiferent de calea de pătrundere a bacteriilor în țesutul pulpar, prezența lor induce răspunsul inflamator din partea gazdei.

Apariția infiltratului inflamator, la început cu polinucleare neutrofile și apoi cu limfocite T și B, prezența complementului și anticorpilor pot avea efect protector asupra leŹziunii. Cel mai des, însă, contribuie alături de bacterii și produșii acestora la degenerarea și distrugerea pulpei dentare.

Deoarece pulpa este inclusă într-o cavitate dură, cu pereți neextensibili, inflamația este rapid urmată de necroza țesutului. Numai dacă se intervine prin mijloace endodontice specifice foarte precoce în evoluția infecției, procesul poate fi reversibil.

B. Diagnosticul infecțiilor pulpare
Este bazat pe examenul clinic și radiologie, precum și pe testarea vitalității pulpei dentare prin aplicarea de stimuli termici, electrici ș.a.

Examenul microbiologic al țesutului pulpar infectat sau necrozat nu este de rutină. Poate fi efecŹtuat în cadrul studiilor de cercetare a etiopatogeniei pulpitelor. Curent utilizat și recomandat este conŹtrolul microbiologic al canalelor radiculare, ca parte a terapiei endodontice.

În acest scop:

• Izolează dintele interesat cu o digă sterilă, din cauciuc autoclavabil; dacă dintele are cavitate carioasă importantă sau fractură coronară, înlocuiește diga cu rulouri din vată sterile.

• Antiseptizează suprafața externă a dintelui vizat, dar și dinții adiacenți, folosind: apă oxigenata 3%, iodofor, alcool izopropilic 50%.

• Îndepărtează dentina cariată și creează acces spre camera
pulpară.

• Inseră în canalele radiculare deschise conuri sterile din hârtie de filtru, cât mai profund, spre apexul dintelui. Alternativ, pot fi folosite ace Miller meșate cu vată, sterile.

• Menține conurile, respectiv acele meșate, în canale cca 2 minute, apoi retrage-le cu grijă, pentru a evita contaminarea prelevatelor cu flora orală.

• Imersează conurile/acele în medii de cultură lichide: bulion infuzie cord-creier pentru bacteriile aerobe și facultative și bulion thioglicolat pentru bacteriile anaerobe. Manipularea conurilor se face cu o pensă sterilă.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.