Infectia nozocomiala

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.82

nivel: Facultate

Astfel, dupa notiunea de 'boala de spital' si 'febra puerperala' au urmat o serie de modalitati de abordare ale infectiilor aparute in timpul spitalizarii pacientilor care au vizat, uneori exclusivist, etiologia infectiei, mediul fizic al unitatii de ingrijiri sau riscurile terenului biologic al ingrijitului.

Definirea gnoseologica actuala a grupei de 'infectie nozocomiala' si stra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Infectia nozocomiala

Astfel, dupa notiunea de 'boala de spital' si 'febra puerperala' au urmat o serie de modalitati de abordare ale infectiilor aparute in timpul spitalizarii pacientilor care au vizat, uneori exclusivist, etiologia infectiei, mediul fizic al unitatii de ingrijiri sau riscurile terenului biologic al ingrijitului.

Definirea gnoseologica actuala a grupei de 'infectie nozocomiala' si strategia de supraveghere si control a infectiei de spital este de data recenta, accentul fiind indreptat spre modul de abordare profesionala, de prevenirea sau diminuarea riscului pentru infectie, intr-o colaborare pluridisciplinara (in echipa) si prin cuprinderea tuturor componentelor si nivelelor de ingrijire medicala.

Acest mod de abordare permite definirea simpla a infectiei nozocomiale, ca infectia care nu a fost prezenta (manifest sau in perioada de incubatie) la admiterea persoanei in unitatea medicala cu paturi si care apare ca o consecinta a ingrijirilor acordate (hoteliera, terapeutica sau interventionista) in timpul spitalizarii.

Infectia iatrogena, care include si infectia nozocomiala, cuprinde si infectiile care apar ca o consecinta a ingrijirilor medicale autorizate si prestate in conditii ambulatorii sau manoperele prevazute in activitatile de prevenire specifica (vaccinari), recoltare de probe biologice, donare de sange, etc. Din motive practice, pentru prevenirea si controlul infectiilor profesionale ale personalului medico-sanitar, contractate in relatie cu specificul activitatilor de ingrijire sau investigare / recoltare, unele definitii includ si aceste entitati ale morbiditatii porfesionale.

Legislatia romana in vigoare, Ordinul Ministrului Sanatatii (Ord. MS) nr. 994 din 2004, defineste notiunea de infectie nozocomiala dupa cum urmeaza: 'Infectia nozocomiala este infectia contractata in spital sau in alte unitati sanitare cu paturi si se refera la orice boala datorata microorganismelor, boala ce poate fi recunoscuta clinic sau microbiologic, care afecteaza fie bolnavul datorita internarii lui in spital sau ingrijirilor primite, fie pacientul spitalizat sau in tratament ambulatoriu, fie personalul sanitar datorita activitatii sale, indiferent daca simptomele bolii apar sau nu in timp ce persoana respectiva se afla in spital'.

Pentru ca o infectie sa fie dovedita ca nozocomiala, trebuie sa nu existe dovada ca infectia era prezenta sau nu in perioada de incubatie in momentul internarii in spital. Nu se considera infectie nozocomiala infectia asociata cu o complicatie sau o extindere a unei infectii prezente la internare precum si infectia transplacentara la nou-nascut.
Dezvoltarea continua a cunostintelor medicale si complexitatea progresiva a tehnicilor de ingrijiri, in mod paradoxal, cresc masa pacientilor expusi la riscul contractarii unei infectii.

In paralel cu aceasta crestere a numarului de expusi riscului, constatam o crestere semnificativa si continua a numarului de infectii, cu tot efortul indreptat spre perfectionarea metodelor de prevenire / evitare a infectiei. Sunt clasice si unanim acceptate cateva elemente principale, recunoscute ca riscuri pentru infectia nozocomiala, dupa caz, de utilitate pentru evitarea infectiei nozocomiale in cazul supravegherii / controlului acestora.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.