Industria si cercetarea stiintifica

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.77

nivel: Facultate

Exceptand Schita tranzitiei la economia de piata, elaborata inca din februarie 1990 de acad. Tudorel Postolache, impreuna cu cei mai redutabili specialisti economisti autohtoni si de care nimeni n-a tinut seama la vremea respectiva, Romania a fost frustata pana in 1999, de strategii nationale si sectoriale, capabile sa-i orienteze pe investitorii romani si straini. Nimeni nu a cunoscut pana la sf[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Industria si cercetarea stiintifica

Exceptand Schita tranzitiei la economia de piata, elaborata inca din februarie 1990 de acad. Tudorel Postolache, impreuna cu cei mai redutabili specialisti economisti autohtoni si de care nimeni n-a tinut seama la vremea respectiva, Romania a fost frustata pana in 1999, de strategii nationale si sectoriale, capabile sa-i orienteze pe investitorii romani si straini. Nimeni nu a cunoscut pana la sfarsitul deceniului trecut perspectivele de mentinere, de lichidare, de reorientare sau de dezvoltare a productiei diferitelor ramuri,

subramuri sau grupe de produse, iar operatorii economici industriali au fost nevoiti sa duca o politica de supravietuire, fiecare pe cont propriu, care a accentuat dezorganizarea si degringolada sistemului economic.Principalele cauze care au limitat activitatea in industria prelucratoare au fost cererea interna insuficienta, problemele financiare si incertitudinile mediului economic. Reforma economica si restructurarea au impus exigente majore sectoarelor de productie putin elastice si energofage.

Una din ramurile industriale care au trecut cu bine prin avatarurile tranzitiei a fost industria aluminiului. La sfarsitul deceniului, secolului si mileniului trecut, Romania realiza 35% din productia de aluminiu a tarilor din estul Europei(cu exceptia celor ex-sovietice), capacitatea sa de productie de aluminiu primar fiind de 174.000 tone pe an, iar cea de procesare de 67.500 tone pe an. Tara noastra ramane cel mai important furnizor de aluminiu din zona central si est europeana, datorita puritatii metalului, net superioara celei obtinute de alti producatori din regiune.

Romania exporta cca 134.000 tone pe an, din care 122.000 tone aluminiu procesat, cele mai importante destinatii fiind pietele din Italia, Grecia, Austria si Franta. Industria aluminiului este una din reusitele economice ale regimului comunist si a fost creata de acest regim.
Singurul producator de aluminiu primar este ALRO Slatina, companie inregistrata la Bursa Metalelor din Londra, care are o cifra anuala de afaceri de 250-280 milioane dolari SUA si 4.000 angajati si care exporta ca 70% din productia sa. Cel mai important client al ALRO este ALPROM tot din Slatina, singurul procesor de aluminiu de pe piata interna, cu o cifra anuala de afaceri de 50-60 milioane dolari SUA.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.