Industria grea

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Desi resursele de energie joaca un rol important in strategiile politice internationale, la ivelul UE inca nu exista o politica energetica comuna coerenta. Obiectivele majore ale Comisiei Europene sunt: securizarea furnizarii de energie si a resurselor energetice primare din UE, diminuarea dependentei statelor membre UE de importul de gaze rusesti si de resursele clasice de energie, cresterea efic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Industria grea

Desi resursele de energie joaca un rol important in strategiile politice internationale, la ivelul UE inca nu exista o politica energetica comuna coerenta. Obiectivele majore ale Comisiei Europene sunt: securizarea furnizarii de energie si a resurselor energetice primare din UE, diminuarea dependentei statelor membre UE de importul de gaze rusesti si de resursele clasice de energie, cresterea eficacitatii energiei, crearea unor retele transeuropene pentru transportul energiei, diversificarea surselor de energie si dezvoltarea resurselor regenerabile de energie.

In 2006 a aparut Cartea Verde a Comisiei Europene: " O politica energetica europeana sigura, competitiva si sustenibila". In acest document sunt propuse sase principii fundamentale ale politicii energetice europene:Antracitul s-a exploatat din 1890 la Schela (jud.Gorj) din Muntii Valcanului. Productia mai redusa (10-13 mii tone/an in perioada 1990-1997, sub 1000 t dupa 1998 iar din 2000 nu se mai exploateaza) se folosea la fabricarea carbidului.
Huila este un carbune superior cocsificabil, in cea mai mare parte a sa, puterea calorica osciland intre 6200 si 7200 kcal/kg. Exploatarile de baza sunt in Bazinele Petrosani si Banat.

Bazinul Petrosanilor constitue unul din "depozitele" cele mai importante de huila (163 kmp), caracterizandu-se prin eterogenitatea gradului de incarbonizare a huilei, prezenta a 25 de strate de carbune (nu toate exploatabile economic). Bazinul are forma unei depresiuni triunghiulare, cu varful situat la vest de localitatea Campu lui Neag si baza constituita de aliniamentul Rascoala - Petrila Sud -Salatruc. Lungimea bazinului este de aproape 50 km, iar latimea variaza, de la 1,5 km in extremitatea vestica, la 9 km in cea estica.

Huila din partea vestica a bazinului este cocsificabila in timp ce cea din est, avand un grad de incarbonizare mai mic nu este cocsificabila. Deoarece huila romaneasca nu este printre cele mai bune, ea este "prelucrata" in instalatiile de spalare speciale de la Petrila, Lupeni si Coroiesti. In 2005 au fost inchise 22 de exploatari miniere, iar in 2006 30 de mine. Din 1998 s-au cheltuit cu industria miniera peste 6 miliarde euro.

In conformitate cu intelegerea incheiata cu Uniunea Europeana, din 2011 Romania nu va mai avea voie sa subventioneze industria de minerit din Valea Jiului. Valoarea maxima a ajutorului de stat care poate fi acordat in perioada 2007-2010 este de 1,1-1,2 miliarde de lei (cca. 350 milioane de euro).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.