Industria automobilelor in Europa

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Industria automobilelor reprezinta industria care produce automobile si alte vehicule care folosesc benzina pentru a merge cum are fi autobuze, camioane si motociclete. Industria automobilelor este una din cele mai importante industrii din lume care afecteaza nu numai economia dar si cultura lumii. Asigura slujbe pentru milioane de oameni, generează milioane de dolari in profituri globale. Au[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Industria automobilelor in Europa

Industria automobilelor reprezinta industria care produce automobile si alte vehicule care folosesc benzina pentru a merge cum are fi autobuze, camioane si motociclete. Industria automobilelor este una din cele mai importante industrii din lume care afecteaza nu numai economia dar si cultura lumii. Asigura slujbe pentru milioane de oameni, generează milioane de dolari in profituri globale. Automobilele au revolutionat transportul in secolul 20, schimbând pentru totdeauna modul in care oameni trăiesc, călătoresc si muncesc.
Automobilul i-a ajutat pe oameni sa calatoreasca si sa transporte bunuri mai repede si mai departe. Industria automobilelor a redus costul per total a transportului folosind metode noi precum: productia in masa realizant mai multe produse in acela timp decât făcând unul de la cap la coada intr-un timp), marketing dezvoltat( vânzând produse la nivel national decât la nivel local). Intre 1886 si 1898, erau cam 300 de automobile construite, deci nu era dezvoltata o industrie adevărata. Un secol mai târziu, constructorii de maşini si cumpărătorii ,,dezvoltându-se" permanent, constructia de maşini a devenit cea mai mare activitate industriala, cu aproape 54 de milioane de maşini sunt construite anual.
In secolul XX transporturile auto au evoluat extrem de rapid pana la mijlocul deceniului sapte,cand criza petrolului a generat o criza a consumului de carburanti si a pus serioase probleme dezvoltarii automobilului.Un loc important in industria transporturilor ii revine industriei de automobile,care a evoluat exploziv in ultimele decenii,atat in plan tehnologic(echiparea cu motoare pertformante de consum mic,dieselizarea,limitarea poluarii etc.),cat si in plan teritorial,prin internatio-nalizarea productiei.Marile firme din lumea automobilului au patruns astazi pe toate continentele,cu deosebire in tarile in curs de dezvoltare,unde au instalat linii de montaj folosind mana de lucru ieftina.
Tendintele actuale din industria automobilului vizeaza patrunderea in tari ce pot deveni piete de desfacere si lupta acerba pentru acoperirea pietelor interna-tionale.Concurenta extraordinara dintre constructori aduce mari castiguri in plan tehnologic prin perfectionarea caracteristicilor tehnice,indeosebi in planul considerat de carburant si al impactului ecologic(aparitia automobilelor electrice si solare,folosirea unor compusi aromatici nepoluanti,introducerea catalizatorilor).

Uniunea Europeana reprezinta un spatiu geografic mare producator de automobile.Germania,Franta,Spania,Marea Britanie si Italia au produs,in aceasta ordine,peste 15 milioane de unitati(circa 30% din productia mondiala),mai mult decat SUA.Industia automobilelor s-a dezvoltat aici mai ales dupa 1955,succesul datorandu-se crearii de noi tipuri de capacitati cilindrice si consum reduse.

Germania,al treilea producator mondial,este una din cele mai vechi constructoare de automobile.Debutul productiei este lansat la finele secolului XIX mai ales in partea sudica(Daimler la Stuttgart,Opel la Russelsheim,Benz la Mainheim).In anul 1938 a fost creat modelul Wolkswagen la Wolfsburg,in Saxonia Inferioara.
Grupul Wolkswagen-Audi(al patrulea in topul constructiilor mondiale si primul in Europa in anul 2001) s-a extins rapid,dominand intreaga piata europeana. El detine astazi uzina la Salzgitter,Kassal,Ingolstadt si Hanovra,precum si linii de montaj instalate in Brazilia,Mexic,Nigeria,Thailanda,Indonezia,SUA,Belgia.
Grupul Opel detine uzine moderne la Bachum si Kaiserslautern,fiind cunoscut pe piata europeana si mondiala cu automobilele de tip Vectra,Kadett,Ascona.
Automobilele Ford(Escort,Taunus,Capri,Fiesta) se produc in capacitatile industriale de la Koln si Saarluis.
Unul din producatoarele puternice din Germania este grupul Daimler-Benz (fuzionat in 1998 cu Chrysler),cu peste 15 uzine(Ludwigschaffen,Mayence, Dusseldorf,Sindel,Finger,Esselingen etc.) si care a produs in anul 2001 aproape jumatate din productia de vehicule utilitare

Franta,al cincilea constructor mondial in 2001,realizeaza productia de autovehicule in capacitatile controlate de cateva grupuri mari.
Regia Nationala Renault a realizat in anul 2001 mai mult de 30% din productia Frantei si detine capacitati importante la Billan-Billancourt(sediul central in banlieu-lui Parisului),Flinds,Le Mans,Cleon,Choissi-le-Roi,La Havre,Orleans, Douvrin,Dreux.Dispune deasemenea de linii de montaj situate in toate continentele.

Italia a fabricat primele automobile in anul 1899,o data cu aparitia uzinelor Fiat la Torino.Create de Agnelli,acestea s-au extins in intreaga tara,in 1907 Italia dispunand de 71 de fabrici de vehicule.Marcata de importanta remanierii (absorbtie sau desprindere),determinata de concurenta dintre marii producatori(Fiat, Autobianchi,Ferrari,Iveco,Lancia,Alfa-Romeo,Innocenti).Industria iatliana a devenit performanta,cu produse fiabile,ce au cucerit piata internationala . Concentrata cu deosebire in nord(Lombardia si Piemont),constructia de automobile a fost descentralizata,patrunzand pana in sud,in Mezzogiorno(Bari,Termini,Imerse, Cassini,Ternoli,Sulmana,Vasta,Lecce,Brindisi).Torino a ramas in continuare una dintre marile capitale mondiale ale automobilului(unzinele Mirafiore,Ose-Lingotto). Alfa-Romeo si-a concentrat productia in uzinele din regiunea milaneza(Varese, Portello).
In strainatate,grupul Fiat(locul 7 in randul constructiilor in 2001,cu 5,1% din productia mondiala) detine linii si uzine de montaj in peste 40 de tari de pe toate continentele,fie proprii,fie pentru colaborarea la fabricarea altor marci(Concord in Argentina,Seat in Spania,FSO in Polonia,Premier in India,Tofas in Turcia si VAZ la Togliatti in Rusia).

Spania prezinta o situatie particulara:desi prin productie ocupalocul 6 mondial(4,7%),nici un producator din aceasta tara nu se afla printre primii 20.Principalii producatori Seat si Fasa-Renault,realizaeaza peste 30% din productie avand importante obiective in Catalonia(Seat la Brcelon), Castilia (Fasa-Renault la Madrid,Valladoid si Avila).Acestora li se asociaza importante implantari ale gigantilor straini(Ford,General-Motors,Toyota, Citroen,Wolkswagen,Peugeot,Opel) care realizeaza aici importante economii folosind forta de munca ieftina.

Suedia produce cu bune rezultate autoturisme din seria Volvo(in uzinele din Goteburg si cele specializate din Kalmar,Skovde si Koping) si Saab (Linkoping impreuna cu Scania). ,,Mica" in comparatie cu marile grupuri europene,industria suedeza este foarte ambitioasa.Colaborarea din ultimele decenii cu producatori renumiti din Europa in domeniul autovehicolelor grele (DAF Olanda,Renault-Saviem Franta) a propulsat Suedia pe piata internationala prin produse de o inalta competitivitate
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.