Indrumari de lectura

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Facultate

Pornind de la Quintilian, catre Du Marsais si Fontanier, catre Grupul de la Liege si neo-retorica (v. continuare in Caietul II), antologia de texte ofera in diacronie o viziune complexa asupra transformarilor ce au avut loc in cadrul teoriilor despre figuri.Studiul comparativ al acestor teorii demonstreaza ca evolutia a avut loc in functie de evolutia culturala a Europei, de diversele perioade si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Indrumari de lectura

Pornind de la Quintilian, catre Du Marsais si Fontanier, catre Grupul de la Liege si neo-retorica (v. continuare in Caietul II), antologia de texte ofera in diacronie o viziune complexa asupra transformarilor ce au avut loc in cadrul teoriilor despre figuri.Studiul comparativ al acestor teorii demonstreaza ca evolutia a avut loc in functie de evolutia culturala a Europei, de diversele perioade si contexte sale socio-politice.

Diversificarea sistemului figurilor da seama, intr-o masura semnificativa, de schimbarea unor coduri generale de mentalitate si a relatiilor stabilite intre autorul discursului si publicul sau.
Semnificativa ramine trecerea de la cultura orala la cea scrisa, fapt ce a dus la complicarea structurilor retorice. Procesul insa trebuie coroborat cu diversificarea structurilor sociale, cu specializarea spatiilor publice, cu modificarea functiilor mesajului in comunicarea sociala.

Caietul pentru primul seminar prezinta principalele figuri analizate in cadrul retoricii, reperabile intr-un discurs, in general. Diferenta majora dintre "tropi", "figuri de stil" , "figuri de limbaj" este urmarita in cadrul general al evolutiei "figurilor discursului".
Textele propuse pentru analiza sint discursuri mai putin cunoscute ale unor personalitati care au tinut cont de legile clasice ale retoricii.De aceea, constituie un corpus interesant in sine.

Tema de seminar urmareste atit insusirea notiunilor elementare ale retoricii, cit si dezvoltarea abilitatii dumneavoastra de a recunoaste figurile in discursuri si in texte de beletristica, cu care trebuie dublate exemplele desprinse din antologie (v. tema propusa la sfarsitul tematicii si al bibliografiei).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.